Bitlis Çayı havzası florası
The flora of Bitlis Çayı
  1. Tez No: 154788
  2. Yazar: ABDULLAH ALTIOK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LÜTFİ BEHÇET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Bitlis, Türkiye, Flora, Bitlis, Turkey. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET BİTLİS ÇAYI HAVZASI FLORASI ALTIOK, Abdullah Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Lütfi BEHÇET Ocak 2004, 122 sayfa Bitlis Çayı Havzası'ında 2001 ve 2003 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları ile yaklaşık 2150 bitki örneği toplandı. 85 familya ve 386 cins'e ait 772 tür, 109 alttür ve 44 varyete olmak üzere toplam 925 tür ve türaltı takson tespit edildi. Bunlardan Cerasus brachypetala Boiss. var. brachypetala Türkiye'deki yayılışı ilk defa verildi. Belirlenen taksonlardan 181 takson B9 karesi için yeni kayıttır. lran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: İran - Turan elementi 292 (% 31.8), Akdeniz elementi 81 (% 8.7), Avrupa-Sibirya elementi 38 (% 4.1), Hirkan- öksin elementi 5 (% 0.5) öksin elementi 3 (% 0.3) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 506 (% 54.6)'tır. Alandan toplam 63 (% 6.8) endemik takson belirlenmiştir. 925 taksonun 4'ü Pteridophyta, 921 'i Spermatophyta üyesidir. Spermatophyta üyelerinden 2'si Gymnospermae ve 919'u Ângiospermae üyesidir. Angiospermae üyelerinin 771'i Dicotyledones ve 148'i Monocotyledones sınıflarına aittir. İçerdikleri takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Âsteraceae 109 (% 1 1.7), Fabaceae 101 (% 10.9), Poaceae 77 (% 8.3), Lamiaceae 65 (% 7.0), Brassicaceae 53 (% 5.7), Rosaceae 44 (% 4.8), Caryophyllaceae 40 (% 4.3), Scrophulariaceae 35 (3.8) Liliaceae 34 (3.7) Apiaceae 32 (% 3.5), En çok takson içeren ilk 10 cins sırasıyla; Trifolium 27 (% 2.9), Astragalus 22 (% 2.4), Silene 18 (% 1.9), Veronica 16 (1.7) Ranunculus 14 (% 1.5), Allium 1 1 (1.2) Centaurea 1 1 (% 1.2), Vida 1 1 (1.2), Bromus 10 (% 1.1), Salvia 10 (%1.1). Tespit edilen taksonların Raunkiaer hayat formları sistemine göre dağılımı şöyledir; Hemikriptofitler 363 (% 39.2), terofıtler 286 (% 30.9), kamefıtler 1 17 (% 12.6), kriptofitler 95 (% 10.4), ve fanerofitler 64 (% 6.9). Çalışmada belirlenen taksonlardan 36'sında bilinen özelliklerinden farklılık gösteren çeşitli varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikleri ortaya kondu. Bu çalışma ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü herbaryumunda (VANF) ömeği bulunmayan 12 cins, 135 tür, 24 alttür ve 10 varyeteye ait örnekler söz konusu herbaryuma kazandırılarak herbaryum çeşitliliği ve örnek sayısına katkıda bulunuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FLORA OF BİTLİS ÇAYI ALTIOK, Abdullah MSc, Biology Science Supervisor: Assoc. ProfDr. Lütfi BEHÇET January 2004, 122 pages A result of the area investigations carried out between 2001 and 2003, 2150 plant specimens have been collected. As a result of the taxonomic investigation of these materials 772 species, 109 subspecies and 44 varieties belonging to 386 genus and 85 families were determined. A total of 925 taxa have been collected from the area. Cerasus brachypetala Boiss. var. brachypetala distribution in Turkey is first recorded. Out of these 181 taxa are new records for B9 grid square. The distribution of the taxa in phytogeographic regions are as follows: Irano - Turanian 292 (% 31.8), Mediterranean 81 (% 8.7), Euro-Siberian 38 (% 4.1), Hyrcano-Euxine 5 (% 0.5), Euxine 3 (% 0.3), and unknown phytogeographic elements 506 (% 54.6). A total 63 (% 6.8) endemic species have been collected from the area. 4 species of the total 925 taxa belong to Pteridophyta division and 921 taxa belong to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 2 and 919 taxa. 771 taxa of Angiospermae are included in Dicotyledones and 148 taxa are included in Monocotyledones. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered as follows: Asteraceae 109 (% 11.7), Fabaceae 101 (% 10.9), Poaceae 11 (% 8.3), Lamiaceae 65 (% 7.0), Brassicaceae 53 (% 5.7), Rosaceae 44 (% 4.8), Caryophyllaceae 40 (% 4.3), Scrophulariaceae 35 (3.8) Liliaceae 34 (3.7) Apiaceae 32 (% 3.5), The greatest 10 genera are ordered as follows Trifolium 27 (% 2.9), Astragalus 22 (% 2.4), Silene 18 (% 1.9), Veronica 16(1.7) Ranunculus 14 (% 1.5), Allium 11(1.2) Centaurea 11 (% 1.2), Vicia 11 (1.2), Bromus 10 (% 1.1), Salvia 10 (%1.1), When the flora of the area is analysed by Rauinkiaer's life forms, such distribution comes to fore: it is noted that hemicrytophytes 363 (% 39.2), therophytes 286 (% 30.9), chamaephytes 117 (% 12.6), cryptophytes 95 (% 10.4), phanerophytes 64 (% 6.9).In 36 taxa mentioned in our study definitions of the taxa of Turkey's and, in some cases, the neighbour countries' flora are reported to have been diverse in terms of different variations and some unknown particularities, With this study it is contributed to the herbarium variety and to the sample numbers by making herbarium to have samples that belong to 12 genus, 135 species, 24 subspecies, and 10 varieties which do not have members in the herbarium of Biology Department of Yüzüncü Yıl University (VANF).