Düziçi ve Bahçe (Osmaniye) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in Düziçi and Bahçe (Osmaniye) provinces
- Tez No: 154810
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KENAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Makrofunguslar, Taksonomi, Düziçi ve Bahçe (Osmaniye), Türkiye, Macrofungi, Taxonomy, Düziçi and Bahçe (Osmaniye), Turkey. in
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET DÜZtÇİ VE BAHÇE (OSMANİYE) YÖRESİNDE YETİŞEN MAKROFUNGUSLAR ÜZERİNDE TAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA GÜNAY, Nebi Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı:Doç. Dr. Kenan DEMÎREL Haziran 2004, 96 sayfa Bu çalışma 2002 ve 2003 yıllarında Düziçi ve Bahçe (Osmaniye) ilçelerinden toplanan makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları esnasında toplanan örneklerin doğal habitatlannda renkli negatif ve slaytları çekilerek gerekli morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının tür hakkındaki bilgileri kaydedilmiştir. Laboratuvar ortamında gerekli mikroskobik incelemeler yapılarak mikroskobik veriler elde edilmiştir. Makroskobik ve mikroskobik verilerin kullanımıyla Ascomycetes ve Basidiomycetes sınıflan içinde dağılım gösteren 25 familyaya ait 47 makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Bunların 20'si yenir, 23 'ü yenmez ve 4'ü de zehirlidir. Ayrıca bu çalışma ile 2 makrofungus taksonu ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus florasına ilave edilmiştir. Bunlar; Leucocoprinus birnbaumü ve Xylaria carpophila ' dur. Teşhisi yapılan tüm makrofungus taksonlannın makroskobik ve mikroskobik özellikleri ile taksonomileri, yetişme yeri özellikleri, yayılışları ve diğer özellikleri verilmiştir. Çalışmada tespit edilen makrofungus taksonlan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Laboratuvannda saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATAXONOMICAL RESEARCH ON THE MACROFUNGI GROWN IN DÜZİÇİ AND BAHÇE (OSMANİYE) PROVINCES GÜNAY, Nebi MSc, Department of Biology Supervisor:Assoc. Prof. Dr. Kenan DEMÎREL June 2004, 96 pages This study was carried out on macrofungi growing in Düziçi and Bahçe provinces in the 2002 and 2003. During field investigations, color slides and negatives of the macrofungi taxa were taken from their natural habitats. The knowledge of local people about macrofungi and ecological features were recorded. The microscopic data were provided from laboratory studies. According to macroscopic and microscopic investigations, 47 macrofungi taxa were identified belonging to 25 families in Ascomycetes and Basidiomycetes classis. 20 of the total 47 taxa are edible, 23 are inedible and 4 are poisonous. Especially 2 species were added to macrofungi flora of Turkey for the first time in this study.These are; Leucocoprinus birnbaumii and Xylaria carpophila. Macroscopic and microscopic features of identified macrofungi and their taxonomical characters, habitats, distribution in the area and other properties were given.