Yüksek katı/sıvı oranlarında boraksın nitrik asit çözeltisinde çözünme kinetiği
The dissolution kinetics of borax in nitric asid solutions at high solid-to-liquid ratio
- Tez No: 154809
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Borax, boron, nitric acid and dissolition kinetics. ui
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET YÜKSEK KATI/SIVI ORANLARINDA BORAKSIN NİTRİK ASİT ÇÖZELTİSİNDE ÇÖZÜNME KİNETİĞİ İREN, Hasan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Mehmet TUNÇ Ağustos 2004, 47 Sayfa Türkiye, dünyanın en zengin bor cevherlerine sahip olan bir ülkedir. Ülkemiz bor cevherleri, kalite itibariyle de çok iyi bir durumdadır. Bor bileşikleri ve bor mineralleri günümüzün en ilgi çekici konulan arasındadır. Bunun nedeni bor bileşiklerinin kullanım alanlarının gün geçtikçe artmasından kaynaklanmaktadır. Boraks Türkiye'de Eskişehir-Kırka yöresindeki ocaklardan çıkarılmaktadır. Boraks cevherinin nitrik asit çözeltisinde çözünme kinetiği bu güne kadar incelenmemiştir. Bu çalışmada boraks'ın nitrik asit çözeltisinde çözünme kinetiği incelendi. Çabşmada tane boyutu, katı/sıvı oranın küçülmesi, asit konsantrasyonu ve reaksiyon sıcaklığının artmasıyla çözünme hızı artmıştır. Karıştırma hızının ise çözünme hızını fazla değiştirmediği tespit edilmiştir. Nitrik asit kuvvetli asit olduğundan dolayı boraks tamamen çözünmüş ve çözünme reaksiyonu, Na2O.2B2O3.10 ^0^+ 2HN03(aq)-> 2NaN03(aq) + 4H3B03(ıaı) + 5H20(s) şeklinde gösterilebilir. Ayrıca, parametrelerin değerlendirilmesiyle çözünme olayının birinci dereceden homojen reaksiyon modeline uyduğu ve reaksiyon hızının, -ln(l-x)=kt şeklinde bir model ile gösterilebileceği ortaya konmuştur. Burada t süreyi, x dönüşüm kesrini ve k da reaksiyon hız sabitini göstermektedir. Anahtar KelimelenBoraks, bor, nitrik asit ve çözünme kinetiği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DİSSOLUTİON KİNETİCS OF BORAX İN NİTRİC ACÎD SOLUTIONS AT HIGH SOLID -TO-LİGUİD RATIO ÎREN, Hasan Master Thesis, Chemistry Mainsciense Branch Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Mehmet TUNÇ Ağustos 2004, 47 pages Turkey is a coutry which possesses the richest boron mineral mines of the world. The condition of Turkey's Boron mines is very good in terms of quality. Boron compounds and boron mineral are in between the most concerning the subjects by now. This reason have been sourced due to increased that used areas of boron compounds as passed day. Borax is obtained from boron mines located in Eskişehir-Kırka in Turkey. The kinetics of dissolution of borax ore in nitric acid solutions have not been investigated so far. In this study, the kinetics of dissolution of borax in nitric acit solutions were investigated. The dissolution rate is increased as the particle size and solid-to- liquid ratio are decreased and as the acid concentration and reaction temperature is increased. It was also observed that stirring rate was not important effect on the dissolution rate.Nitric acit is strongly acid. Because of this, borax is dissolved completely in nitric acid solutions and its dissolution reaction canbe written as, Na2O.2B2O3.10 H20(s)+ 2HN03(aq)-> 2NaN03(aq) + 4H3B03(aq) + 5H20(i In addition, the investigation of parameters showed that the dissolition phenomenon is controlled by homogen reaction model in order one and reaction rate can be given as below, -ln(l-x)=kt where t time, x conversion fraction and k is the rate constant.