Erciş ilçesi bağcılığının geçmişi ve bugünü
Today and tomorrow of viticulture in Erciş
  1. Tez No: 154812
  2. Yazar: SERPİL ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erciş, üzüm, bağcılık, anket, Erciş, grape, viticulture, questionaire. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET ERCİŞ İLÇESİ BAĞCILIĞININ GEÇMİŞİ VE BUĞUNU ERDİNÇ, Serpil Tezsiz Yüksek Lisans Dönem Projesi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Adnan DOĞAN Ocak 2004, 39 sayfa Bu çalışma, Erciş ilçesi bağcılığının geçmişi ve bugünü hakkında bilgi vermek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Temmuz, Ağustos, Eylül 2003 tarihleri arasında Erciş ilçe merkezi ve köylerinde bağ yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde anket çalışması uygulanmıştır. Bu anket çalışması ile üreticilerin bilgi düzeyi, bağ arazilerinin yapısı ve bağcılık kültürü ile ilgili anket verileri elde edilerek, SPS 1 1.5 for Windows istatistiki çözümleme programı ile veriler çözümlenerek sonuçlar değerlendirilmeye alınmıştır. Bu sonuçlara göre; genelde Erciş yöresinde bağcılık yapılan alanların küçük arazi grupları şeklinde olduğu görülmüştür. Bağcılık tarımı Erciş yöresinde kârlı olarak görülmektedir. Budamanın ise usulüne göre yapılmadığı anlaşılmaktadır. Erciş'te üretilen üzüm miktarının yaklaşık %80 'nini Erciş karası oluşturmaktadır. Bağcılığa olan ilginin azalmasında görülen en önemli faktör teknik desteğin olmaması, bununla birlikte sulama sorunu ve bağların yerleşim alanına dönüştürülmesi gelmektedir. Bağcılık için gerekli olan zirai mücadelenin yeterli oranda yapılmadığı ve bağlarda en çok külleme hastalığının görüldüğü tespit edilmiştir. Üreticilerin yarısından çoğu, bağcılığı hem gelir hem de hobi amaçlı yapmakta ve çoğunluk babadan bu tarım kolunu öğrendiğini ifade etmektedir. Elde edilen ürünler; yaprak, taze üzüm, sirke, pekmez şeklinde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TODAY AND TOMORROW OF VITICULTURE IN ERCİŞ ERDİNÇ, Serpil Term Project Without Thesis, Horticulture Supervisor Asist. Prof. Adnan DO?AN January 2004, 39 pages This study was carried out to give information about today and the future of viticulture in Erciş. For this purpose, after indicating the vineyard areas in Erciş and its suburbs, in July, August, and September in 2003 a questionnaire was given to the growers. With this questionnaire the data about the knowledge level of growers the structure of vineyard fields and viticulture culture were found out and with the help of SPSS 1 1.5 Windows statistical solution program, the data was solved and results were obtained.According to these results in Erciş and in its other regions the vineyard areas, where the activity is being carried out, are small. The agriculture of viticulture in Erciş is cosidered as a lucrative activity. But on the other hand it was also seen that the pruning isn't done according to the appropriate standards. Nearly 80 percent of the grape produced in Erciş is Erciş Karası. The most important factor that causes the attention to decrease to viticulture is the lack of technical support.Then the irrigation problem and the transformation of vineyard regions into settlement regions come. Furthermore it was seen that the agricultural struggle wasn't being done in adequate amount and uncinula necator was seen in the vineyard areas. More than half of the gravers do viticulture both as an income and as a hoby. In addition a great amount of growers said that, they had learnt this agricultural activitiy from their ancestors.The obtained products are utilized as leaves, fresh grapes, vinegard and molasses.