6-N-propyl-2-thyouracil (PTU)'in geçici süreyle uygulamasının hindilerin büyüme-gelişme ve bazı üreme özellikleri üzerine etkisi
Effects of transient treatment with 6-N-propyl-2-thyouracil (PTU) on some reproduction and growth trait of turkeys
- Tez No: 154813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Propylthiouracil, Testes, Sperm, Turkey torn, Daily Sperm Production
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, PTU (piropiltiourasil)'in hindi rasyonlarına eklenmesi sonucu, hindilerde büyüme-gelişme ve bazı üreme özellikleri üzerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için 1 günlük yaşta toplam 105 adet hindi palazı şansa bağlı olarak 7 gruba dağıtılmıştır. Denemede I. grubu rasyon içerisinde %0.1 PTU 4-8 hafta (hft), 2. grubu içerisinde %0.5 PTU 4-8 hft, 3. grubu içerisinde %0. 1 PTU 4-16 hft, 4. grubu içerisinde %0.1 PTU 8-12 hft, 5. grubu içerisinde %0.1 PTU 12- 16 hft, 6. grubu içerisinde %0.5 PTU 12-16 hft ve içerisinde PTU bulunmayan 1 kontrol grubu oluşturmuştur. Rasyona PTU eklenmesi 4-16 haftalar arasında olmuştur. 16-26 haftalar arasında PTU muamelesine son verilerek normal yetiştirme şartlan altında hindiler barındırılmıştır. 26. hafta sonunda her muamele grubundan 4 hayvan şansa bağlı olarak seçilip kesilmiştir. Kesim sonunda hayvanların testisleri çıkarılarak testis ağırlığı, hacmi, ve çaplarının yanı sıra günlük sperm üretim etkinliği de belirlenmiştir. Muamele süresince farklı dönemlerde hayvanlardan kan örnekleri alınıp, serum tiroid hormon düzeyleri belirlenmiştir. Kontrol grubu 8 12 %0.1, 12-16 %0.1, 12-16 %0.5 muamele grupları hariç diğer muamele gruplarına göre her yaşta daha fazla cardı ağırlık artışına sahip olmuştur. Testis ağırlıkları 4-8 hft %0.5 ve 12-16 hft %0.1 muamele gruplarında en büyük artışlar ile sonuçlanmıştır. Testis ağırlıkları bakımından muamele grupları arasında fark önemli bulunmuştur. PTU etkisi ile 12-16 hft %0.1 muamele grubu kontrol ve diğer muamele gruplarına göre testis hacmi bakımından daha fazla artış göstermiştir. Günlük sperm üretim etkinliği 12-16 hft % 0.5 muamele grubunda en büyük artış göstererek 1.835±0.26 xlO'/g bulunmuştur. Tiroid hormon düzeylerine baktığımızda, serum T3 konsantrasyonu PTU etkisi ile azalırken, serum TSH ve testesteron düzeyleri artmıştır. Sonuç olarak; Hindi rasyonlarına %0.1 ve %0.5 düzeyinde PTU doz uygulamalan ile oluşturulan geçici hipotiroidizm 4-8 ve 12-16 haftalık yaşlarda bazı üreme özellikleri üzerine olumlu yönden etki sağlarken büyüme-gelişme üzerine olumsuz etki edeceği kanısına varılmıştır.Anahtar kelimeler Propyltiourasil, Testis, Sperma, Hindi palazı, Günlük Sperm Üretimi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to figure out the effects of transient treatment with 6-n-propyl-2-thyouracil (ptu) on some reproduction and growth trait of turkeys. To accomplish this purpose, total 105 toms were divided into 7 groups by randomly. Periods of PTU groups were 4 to 8 wk (0.1 and 0.5% PTU), 4 to 16 wk (0.1% PTU), 8 to 12 wk (0.1% PTU) and 12 to 16 wk (0. 1 and 0.5% PTU). PTU was adminisrated to male turkeys between 4 to 16 wk of age. Between 16 to 26 wk of age, turkeys did not have PTU and fed by commercial turkey feed. At 27 wk of age 4 toms in each group were selected by randomly and bled. After bleeding, testes were removed, weighted, measured the size and volume and placed in liguid nitrogen for estimation of daily sperm production. At different stages of treatment, blood samples were drawn from randomly selected males in each pen in each treatment. Control group was heavier than treatment groups received 0. 1% PTU at 4 to 8 wk, 4 to 16 wk and 0.5% PTU at 4 to 8 wk of age. The 0.1 (at 12 to 16 wk) and 0.5% (at 4 to 8 wk) PTU treatment resulted in greater testes weight then those of untreated control. In terms of testses weights, there were significant differences among treatment groups. Likewise, the 0.1% at 12 to 16 wk of age had greater testes volume than control. Daily sperm production was highest in 0.5% PTU treatment at 1 2 to 1 6 wk of age (1.835±0.26 xl09/g). PTU treatment decreased serum T3 concentration, however, increased TSH and testesteron. It was concluded that transient treatment of 0.1 and 0.5% at 12 to 16 and 4 to 8 wk of transient treatment with PTU, respectively, may have positive effect on some reproduction traits, however, have negative effect on growth performance.