Sentezlenmiş bazı organik kristallerin x-ışınları yöntemi ile yapı analizi
The structure analysis of some synthesized organic crystals by x-ray diffraction tecnique
- Tez No: 154864
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERDÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: piperidinil, ftalonitril, triazol bileşikleri, difraktometre, piperidinyl, phthalonitrile, triazol derivatives, difrractometer
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, erzYro-2-piperidinil-l,2-difeniletanol (C19H23NO), 4,4'-(N-Fenil- 2,2'-iminodietanoksi)diftalonitril (C26H19N5O2), 4,5-Bis(4-metiltiyofenoksi)ftalonitril (C22Hı6N2S2), 4-(m4dorobenzilamino)-3-metil-4,5-dihidro- İH- 1,2,4-triazoI-5-on (C10H11CIN4O), l-Asetil-3-(p-klorobenzil)-4-(p-klorobenzilamino)-4,5-dihidro-lH- l,2,4-triazol-5-on (C18H14CI2N4O2), 3,5-Difenil-4-(3,4,5-trimetoksibenzilamino)-4H- 1,2,4-triazol (C24H24N4O3) kristallerinin yapıları, tek kristal X-ışın kırınımı yöntemiyle çözülmüştür. Direkt yöntemler kullanılarak çözülen yapıların atomik parametrelerinin arıtımı, tam matris en küçük kareler ve fark-Fourier yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. C19H23NO molekülü iki fenil halkası ve bir piperidin halkası içermektedir. Fenil halkaları arasındaki dihedral açı 40.99(5)° 'dir ve piperidin halkası sandalye biçimlenimindedir. Molekül içi 0-H...N hidrojen bağı vardır ve yapının kararlı halde olmasını sağlayan iki tane C-H...71 etkileşmesi bulunmaktadır. C19H23NO, monoklinik, P2ı/n, a=13.6624(10)Â, b=5.6452(10)Â, c=20.678(4)Â, p=93.46(4)°, V=1591.9(4)Â3, Z=4, Dx=1.174gcın3, ^O^mm“1, F00o=608, R=0.058, wR=0.136, S-0.81. C26H19N5O2 molekülü üç fenil halkası içermektedir. Bunlardan ikisi iki siyano grubu taşımaktadır. Siyano gruplarındaki N=C bağ uzunluklarının ortalama değeri 1.139(4)Â olup üçlü bağ karakteri için yeterince kısadır. Kristal yapı C-H...N tipi moleküller arası etkileşim ile kararlı haldedir. C26Hi9N502, ortorombik, Pbca, a=16.621(5)Â, b=9.004(5)Â, c=31.494(5)Â, V=4713(3)Â3, Z=8, Dx=1.222gcm”3, u=0.65 mm-1, F000=1808, R=0.044, wR=0.138, S=1.01. C22H16N2S2 kristalinin yapısında iki ayrık molekül vardır. Bu ayrık moleküllerden birisi genel bir konumda diğeri ise C2/c uzay grubunun iki katlı simetri ekseni üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle asimetrik birimde bir tam bir de yarım molekül bulunmaktadır. Kristal yapı bir C-H...N tipi moleküller arası etkileşim, bir C- H...71 etkileşimi ve iki 7i-ît etkileşimi ile kararlı haldedir. C22Hı6N2S2, monoklinik, C2/c, a=27.347(3)Â, b=15.4675(l)Â, c=15.5745(2)Â, 13=119.093(7)°, V=5756.7(9)Â3, Z=12, Dx=1.289gcm-3, ^=0.29mm-', F0oo=2328, R=0.040, wR=0.060, S=0.73. C10H11CIN4O molekülü, 1,2,4-triazol türevi özelliği göstermektedir. Triazol halkasındaki bağ uzunlukları ve bağ açıları benzer yapılardaki değerlerle uyumiçindedir. Triazol halkası ve fenil halkası arasındaki dihedral açı 56.00(9)° 'dir. Kristal yapı moleküller arası N-H...O tipi hidrojen bağı ile kararlı haldedir. C10H11CIN4O, monoklinik, P2ı/c, a=14.3423(15)Â, b=5.8708(3)Â, c=15.2730(14)Â, p=l 14.963(7)°, V=ll 65.86(1 7)Â3, Z=4, Dx=1.360gçm^,:n*0.31mm“1, F0oo=496, R=0.063, wR=0.205, S=0.86. CıgHi4Cİ2N402 molekülü iki fenil halkası, bir triazol halkası ve triazol halkasına bağlı bir asetil grubu içermektedir. Kristal yapı C-H...N ve C-H...0 tipi molekül içi ve moleküller arası hidrojen bağları ile kararlı haldedir. Cı8Hi4Cl2N402, triklinik, PÎ, a=6.7109(I0)Â, b=8.6329(12)Â, c=15.833(2)Â, a=84. 144(3)°, 0=79.466(3)°, y=76.252(3)°, V=874.3(2)Â3, Z=2, Dx=1.478gcm-3, u=0.39mm”1, F000=400, R=0.060, wR=0.133, S=1.04. C24H24N4O3 molekülü üç fenil halkası ve bir triazol halkası içermektedir. Yapı C-H...0, C-H...N ve N-H...N tipi hidrojen bağlan ile üç boyutta kafes oluşturmaktadır. Bunun yamsıra kristal yapı, moleküller arası C-H... % ve tc-tc etkileşimleri ile kararlı haldedir. C24H24N4O3, monoklinik, P2,/n, a=14.445(l)Â, b=6.3267(5)Â, c=24.497(2)Â, p=l 04.5 17(6)°, V=2167.3(3)Â3, Z=4, Dx=1.276, n=0.086mm_1, F0oo=880, R=0.049, wR=0.151,S=1.01.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, the crystal structures of ery thro -2-Piperidinyl-l,2-diphenylethanol (C19H23NO), 4,4'-(N-Phenyl-2,2'-iminodiethanoxy)diphthalonitrile (C26H19N5O2), 4,5- Bis(4-methylthiophenoxy)phthalonitrile (C22H16N2S2), 4-(m-Chlorobenzylamino)-3- methyl-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one (CioHnClN40), l-Acetyl-3-(p- chlorobenzyl)-4-(p-chlorobenzylidenamino)-4,5 -dihydro- 1 H- 1,2,4-triazol-5-one (C18H14CI2N4O2), 3,5-Diphenyl-4-(3,4,5-trimethoxybenzylamino)-4H-l,2,4-triazole (C24H24N4O3) molecules have been determined by single crystal X-ray diffraction technique. The structure were solved by direct methods and the atomic parameters were refined by full-matrix least-squares and difference-Fourier methods. The compound C19H23NO contains two phenyl rings and a piperidinyl ring. The dihedral angle between the phenyl rings is 40.99(5)° and piperidine ring has a chair conformation. There is an intramolecular O-H...N hydrogen bond and the crystal structure is stabilized by two C-H...71 interactions. C9H23NO, monoclinic, P2i/n, a=l 3.6624(1 0)Â, b=5.6452(10)Â, c=20.678(4)Â, P=93.46(4)°, V=1591.9(4)Â3, Z=4, Dx=1.174gcm“3, n=0.07mm”', F00o=608, R=0.058, wR=0.136,S=0.81. The compound C26H19N5O2 contains three aromatic rings. Two of these two cyano groups. The average 1NNC bond distance of 1.139(4)Â in cyano groups is short enough to indicate their triple-bond character. The crystal structure is stabilized by intermolecular C-H... N contacts. C26H,9N502, orthorhombic, Pbca, a=l 6.621 (5)Â, b=9.004(5)Â, c=31.494(5)Â, V=4713(3)Â3, Z=8, Dx=1.222gcm-3, ^O.OSmm“1, F00o=1808, R=0.044, wR=0.138, S=1.01. There are two independent molecules in the structure of the crystal, C22H1ŞN2S2, one in a general position, the other on a twofold axis of space group C2/c. There are one and a half molecules in the asymmetric unit. The crystal structure is stabilized by C- H...N type intermolecular, C-H...71 and n-% stacking interactions. C22Hi6N2S2, monoclinic, C2/c, a=27.347(3)Â, b=15.4675(10)Â, c=15.5745(7)Â, p=l 19.093(7)°, V=5756.7(9)Â3, Z=12, Dx=1.289gcm-3, ti=0.29mm-1, F000^2328, R=0.040, wR-0.060, S=0.73. The molecule C10H11CIN4O display the characteristic features of 1,2,4-triazole derivatives. All bond distances and angles are normal and agree with those in 1,2,4- triazole derivatives. The dihedral angle between the triazole ring and phenyl ring isvıı 56.00(5)°. The crystal structure is stabilized by N-H...0 intermolecular hydrogen bonds. C10H11CIN4O, monoclinic, P2ı/c, a=14.3423(15)Â, b=5.8708(3)Â, c=15.2730(14)Â, p=l 14.963(7)°, V=1165.86(17)Â3, Z=4, Dx=1.360gcm-3, uKUlmm”1, Fooo=496, R=0.063, wR=0.205, S=0.86. C18H14CI2N4O2 molecule contains two phenyl rings, one triazole ring and one acetyl group which is linked to the triazole ring. The crystal structure is stabilized by C- H...N and C-H...0 type intra- and intermolecular hydrogen bonds. C18Hi4Cİ2N402, triclinic, PÎ, a=6.7109(10)Â, b=8.6329(12)Â, c=I5.833(2)Â, a=84.144(3)°, (3=79.466(3)°, y=76.252(3)°, V=874.3(2)Â3, Z=2, Dx=1.478gcm“3, jı=0.39ınm”1, F0oo=400, R=0.060, wR=0.133, S=1.04. C24H24N4O3 molecule contains three phenyl rings and one triazole ring. The structure forms three dimensional cage with C-H...O, C-H...N and N-H...N type hydrogen bonds. Beside that, crystal structure is stabilized by intermolecular C-H... n and Tt-rc interactions. C24H24N403, monoclinic, P2ı/n, a=14.445(l)Â, b=6.3267(5)Â, c=24.497(2)Â, P=l 04.5 17(6)°, V=2167.3(3)Â3, Z=4, Dx=1.276, n=0.086mm"', F0oo=880, R=0.049. wR=0.151,S=1.01.