Settling kinetics of the champagne yeast
  1. Tez No: 15488
  2. Yazar: ÖZLEM ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Champagne yeast, settling, kinetics Science Codes : 614.01.02 and 614.02.0? IV
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET ŞAMPANYA MAYASININ ÇÖKELME KİNETİĞİ ARIKAN, Özlem Mühendislik Fakültesi Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doc.Dr.Mustafa Özilgen Eylül 1991, 52 Sayfa Çökelme özelliğine sahip şampanya mayasının pH = 1 ve 1.00 + 0.01 OD660 başlangıç maya konsantrasyonunda, 0.01 M, 0.05 M ve 0.010 M NaCI, CaCİ2 ve AICI3 tuzlan içerisindeki çökelme kinetiği üzerinde çalışılmış ve bir model çıkartılmıştır. 0.01 M NaCI çözeltisi ile yapılan çalışmada ortam pH'sı 1 ve 3 arasında, başlangıç maya konsantrasyonu ise 0.75 ve 1.25 OD660 arasında incelenmiştir. Veriler çökelme kinetiğinin, 1. Çift katmanın oluşumu ve katmanlar arası itmenin azalmasıyla birlikte hücreler arası temasın artması ve bağ oluşumunun sağlanması, 2. Oluşan kümelerin çökelmesi, aşamalarından oluştuğunu göstermektedir.çökelmenin ilk aşaması, hücre konsantrasyonu yönünden sıfır derece, ikinci aşaması ise ikinci dereceden bulunmuştur. pH=l ve O.Ol M konsantrasyonda kullanılan bütün tuzlar hücreler arasındaki itme kuvvetlerini azaltarak çift katman aralığını düşürmüştür. 0.05 M ve 0.10 M konsantrasyonlarda kullanılan NaCl ve CaCİ2 çökelme hızında önemli bir değişiklik yaratmamıştır. Ancak AICI3 hücrenin yükünü değiştirerek çökelmeyi engellemiştir. Birinci aşamanın en yavaş olduğu durum pH=3 olmuştur. Bu da mayanın izoelektrik noktasının üç dolaylarında olduğunu göstermektedir. Ayrıca başlangıç maya konsantrasyonunun artmasıyla birlikte ilk aşamadaki hızın da aynı oranda arttığı gözlenmiştir. Anahtar Sözcükler : Şampanya mayası, çökelme, kinetik Bilim Dalı Sayısal Kodu: 614.01.02, 614.02.0? VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SETTLING KINETICS OF THE CHAMPAGNE YEAST ARIKAN, Özlem M.S. in Food Engineering Middle East Technical University Supervisor : Assoc.Prof.Dr.Mustafa Özilgen September 1991, 52 pages St settling kinetics of champagne yeast was studied with 0.01, 0.05 and 0.10 M NaCl, CaC^ A1C13 and 1.00 + 0.01 ODgoQ initial yeast concentration at pH 1. in the suspensions with 0.01 M NaCl the pH of the medium varied between 1 and 3 and the initial yeast concentration changed between 0.74 and 1.25 QD550. Analysis of the data shov/ed that the settling phenomena occured in two steps: 1) Establishment of the diffuse double layer to over come repulsion, hence achievement of the cell to cell contact and specific bonding, ii) Settling of the aggregates. The first stage of the settling phenomena was described with a zero order kinetic expression in yeast concentration. The second stage was described with a second order expression. At pH 1 with 0.01 M concentration of all the salts repulsion between the yeast cells decreased via reducing the thickness of the diffuse double layer. Increasing the salt concentration to 0.05 or 0.10 M did not cause substantial change with NaCl or CaCİ2, but flocculation was inhibited because of the surface charge reversal with ÂICI3. The first stage of the settling phenomena was slower at pH 3.0, 111implying that the isoelectric point of the yeast surface were about 3.0. An increase was observed in the rate of the first stage with initial biomass concentration.