Temperature effects on permeation of gases through packaging films
- Tez No: 15489
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA İLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçirgenlik, Paketleme, Polimer film, Permeation, Packaging, Polymer film Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET SICAKLIĞIN PAKETLEME FİLMLERİNİN GAZ GEÇİRGENLİĞİ ÜZERİNDEKİ etkisi TOKATLI, M.Kamil Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bolumu, Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Mustafa ösilgen Doç. Dr. Neşe Orbey Eylül 1991, 71 sahife Polimer filmler gıda paketlemesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu filmlerin geçirgenlik özellikleri paketin içindeki gaz kompozisyonu Üzerinde etkilidir. Paketteki gaz kompozisyonu paket içeriğinin bozulmasını veya raf ömrünü etkiler. CO2 ve O2 gazlarının polietilen filmden geçişi N£ ile değişik karışımlarda ve değişik sıcaklıklarda deneysel ve teorik olarak çalışılmıştır. CO2 ve O2 gazlarının CO2-N2 ve CO2-N2-O2 karışımları için geçirgenlik katsayıları ve aktivasyon enerjileri nümerik olarak bulunmuştur. Gaz geçirgenliklerinin sıcaklıkla değişiminin Arrhenius denklemine uyduğu tespit edilmiştir. Değişik koşullarda değişik aktivasyon enerjileri hesaplanmıştır. Polimer filmden CO2-N2 ve CO2-N2-Û2 karışımlarındaki CO2 ve O2 gazlarının geçişini matematiksel olarak açıklayan bir modelgeliştirilmiştir. Deneysel veriler ve teorik model arasında iyi bir uyumluluk bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEMPERATURE EFFECTS ON PERMEATION OF GASES THROUGH PACKAGING FILMS TOKATLI, M. Kamil M.S. in Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ilgen Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nee Orbey September 1991, 71 pages Polymer films are widely used in packaging of foods. Permeation of modified or controlled atmosphere gases through these films affect the gas composition of the package. Gas composition of the package affects deterioration or shelf-life of the package contents. Permeation of CO2, O2 Sases through polyethylene film in different compositions with N2 at different temperatures was studied both theoretically and experimentally. Permeability constants and activation energies for CO2 and O2 in CO2-N2 and C02-N2-02 mixtures were determined numerically. The temperature dependency of permeability was observed to obey Arrhenius equation. Different activation energies were found at different conditions. A mathematical model was built to represent the CO2 and O2 permeation through the polymer film in C02-N2 system and CO2- iiiN2~°2 system. Good agreements were observed between experimental data and the theoretical model.