Değişen kat adedi ve perde oranı için kat kesme kuvvetlerinin kolon ve perde elemanlara dağılımı
The distribution of story shear forces to columns and shear walls for variable number of story and shear wall ratio
- Tez No: 154907
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Story Shear Force, Shear Wall, SAP2000, Equivalent Earthquake Load Method, Frame IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, yapıların taşıyıcı sistemine karar verilirken inşa edildiği bölgenin depremselliği göz önünde bulundurulmalıdır.. Depreme dayanıklılık açısından, her sistemin kendine özgü özellikleri vardır. Çerçeve sistemlerin deprem yükleri altında her zaman yeterli güvenlikte olmadığı kabul edilir. Bu nedenle perde-çerçeve sistem ve perde duvarlı sistemler tercih edilmektedir. Perde çerçeve sistemlerde Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte belirtilen koşullar göz önünde bulundurularak yeterli perde enkesit alam sağlanmalıdır. Bu tez çalışmasında 4, 8 ve 12 katlı modeller için Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar hakkında Yönetmelikte verilen, kat plan alanının %0,2'si oranında ve bu oranla karşılaştırma yapabilmek açısından kat plan alanının %0,25'i oranındaperde elemanlar sisteme yerleştirilerek analizler yapılmıştır. Modeller Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi kullanılarak SAP2000 programı ile analiz edilmiştir. Her üç model için perde oranlan değiştirilerek katlara gelen kesme kuvvetlerinin kolon ve perdelere dağılımı tablo ve grafikler halinde düzenlenmiştir. ANAHTAİR KELİMELER: Kat Kesme Kuvveti, Eşdeğer Deprem Yükü, Perde, SAP2000, Çerçeve
Özet (Çeviri)
In designing load bearing systems of structures in Turkey, a country seriously subject to earthquake effects, earthquake characteristics of regions should be taken into consideration. Each system has its own earthquake resisting features. Frame systems are not always considered safe enough against earthquake effects. Therefore, shear-frame systems and/or shear wall systems are preferred instead. In the former system, structures are required to have enough shear wall cross sections which are imposed by the Building Code for Natural Disaster Regions In this thesis, using the Equivalent Earthquake Load Method with SAP2000 software computer model simulations for 4, 8, and 12 story buildings with shear walls of 0.2% and 0.25% of the total plan area, as described by the above code, were mperformed separately. A comparative analysis of the shear-frame system for the prescribed shear wall areas indicated that shear walls at the uppermost story of the buildings with 0.2% shear wall area do not function against shear forces. Increasing the shear wall area to 0.25% eliminated this problem showing that enough shear wall area is needed for the safety of buildings against earthquakes. The distribution of shear forces to columns and shear walls for each stories of model buildings were tabulated and plotted.