Bazı lantanit çekirdekler için denge ve denge öncesi modeller kullanılarak (n,p) reaksiyon tesir kesitlerinin hesaplanması
Calculations of (n,p) reaction cross sections using equilibrium and preequilibrium models for some lanthanite nuclei
- Tez No: 154909
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Preequilibrium nuclear reactions, reaction cross sections, exciton model, hybrid model. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET BAZI LANTANİT ÇEKİRDEKLER İÇİN DENGE VE DENGEÖNCESİ MODELLER KULLANILARAK (n,p) REAKSİYON TESİR KESİTLERİNİN HESAPLANMASI ŞİMŞEK.Oktay Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Yrd. Doç. Dr. Abdullah AYDIN Ekim 2004, 61 sayfa Bu tez çalışmasında denge ve dengeöncesi nükleer reaksiyonlar sınıflandırıldı. Bazı lantanit çekirdekler için 8-24 MeV gelme enerjilerinde (n,p) reaksiyon tesir kesitleri hesaplandı. Denge hesaplamaları için Weisskopf-Ewing teorisi kullanıldı. Dengeöncesi hesaplamalar exciton model, kaskat exciton model, Kalbach sistematiği ve geometri bağımlı hibrid model ile yapıldı. Denge öncesi direk etkileri incelemek için tam exciton model kullanıldı. Deneysel tesir kesitleri literatürden ve ENDF/B, CENDL, JEF kütüphanelerinden elde edildi. Deneysel veriler ve teorik hesaplamalar karşılaştırıldı. Ayrıca 14-15 MeV enerjili nötronlar için deneysel ve yarı- deneysel tesir kesiti oranlan hesaplandı. Sonuçların uyumlu olduğu görüldü.Anahtar Kelimeler : Dengeöncesi nükleer reaksiyonlar, reaksiyon tesir kesitleri, exciton model, hibrid model.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CALCULATIONS OF (n, p) REACTION CROSS SECTIONS USING EQUILIBRIUM AND PREEQUILIBRIUM MODELS FOR SOME LANTHANITE NUCLEI ŞİMŞEK, Oktay Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Deparment of Physics, M. Sc. Thesis Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Abdullah AYDIN October 2004, 61 pages In this study, equilibrium and preequilibrium nuclear reactions have been classified. For some lanthanite nuclei, the cross sections of the (n,p) reactions have been calculated between 8 and 24 MeV incident energy. Weisskopf-Ewing theory has been used for the equilibrium calculations.The preequilibrium calculations have been made by exciton model, cascade exciton model, the Kalbach systematic and geometry dependent hybrid model. Full exciton model has been used for direct effects of preequilibrium. Experimental cross sections have been found from literature and ENDF/B, CENDL, JEF libraries. Experimental values have been compared with theoretical calculations. Experimental and semi- experimental cross section ratios for 14-15 MeV neutrons have been calculated. It is seen that the results are in good agreement. 1U