Dilemma between security and privacy on the internet
İnternette güvenlik ve mahremiyet arasındaki ikilem
- Tez No: 154953
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜL AKÇAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, mahremiyet, internet güvenliği, kriptografı, internet mahremiyet haklan, Orwell, fikri mülkiyet haklan, bilgi toplumu, bilgisizlik toplumu, internet ve ikilem, Security, privacy, internet security, internet privacy rights, cryptography, Orwell, intellectual property rights, knowledge society, ignorance society, internet and dilemma
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tezde takip edilen konular tartışıldı. Günümüz toplumunda güvenlik ve mahremiyet hakkında konuşmak zordur. Ve geleceğin toplumunun yapısının ne olacağım hiç kimse hayal edemez. İnternet güvenlik sistemleri ve devlet güvenlik projelerinin ne oldukları konusunda çalışmalar yapılmış ve bu sistemlerin insan haklan ve mahremiyetine olan etkileri tartışılmıştır. Kriptografînin önemi tarif edilmiş ve bunun insan haklarıyla olan ilişkisi tartışılmıştır. İnternet mahremiyet kuralları incelenmiştir. George Orwell' in kitabı '1984' hakkında çalışma yapılmış ve hikayeyle gerçek hayat arasındaki benzerlik incelenmiştir. Fikri mülkiyet ve internet fikri mülkiyet hakları hakkında bilgi verilmiştir. Fikri mülkiyet haklarının, tüm mülkiyetleri korumakta yeterli olmadığı ve yasaların bazı ekonomik çevreler için geçerli olduğu gösterilmiştir. Bilgi toplumunun yerine bilgisizlik toplumu yaratılmaya çalışıldığı tartışılmıştır. Bütün bu tartışılan ve çalışılan konular, güvenlik ve mahremiyet arasındaki büyük ikilemi göstermektedir. Bu ikilem bizi günümüz toplumunda güvenliğin olmadığı sonucuna götürür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the following issues are discussed. Even in today society, it is hard to talk about security and privacy. And no one can imagine what will be structure of tomorrow society. We study what are the internet security systems and government security projects. Even we discuss that these systems effect to human rights and privacy. We define importance of cryptography and discuss relation with human rights. We examine internet privacy laws. We also study about George Orwell's book '1984' and consider similarity between novel and real life. We give information about intellectual property and its rights on the internet. We show that intellectual property rights are not enough to protect all properties and these rules are valid for some economic environments. We also discuss issue in instead of knowledge society, creates ignorance society. All these discussed and studied issues show big dilemma to us between security and privacy. The dilemma goes to a result that“there is no security”in today's society.