Köşegenel olmayan genel metriklerde skaler ve spinör alanların diferansiyel denklemleri
Diferantial equations of scalar and spinor fields in the background of general non-diagonal metrics
  1. Tez No: 155004
  2. Yazar: MUSTAFA SALTI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ HAVARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spin-0, Spin-1/, Spin-1, Parçacık denklemleri, Eğri uzay- zaman, Genel görelilik, Spin-0, Spin-1/-», Spin-1, Particle equations, Curved space-time, General relativity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz Skaler ve vektör parçacıkların dinamiğinin uzay-zamanın geometrisi ve yapısından nasıl etkilendiğini incelemek için, bu dinamiği betimleyen göreli dalga denklemlerinin eğri uzay-zamandaki çözümleri tartışılır. Bu bağlamda bu çalışma; iyi bilinen birçok uzay-zaman modelini kapsayan, dönme ve genişlemeyi içeren ve köşegenel olmayan genel bir çizgi elemanı için eğri uzay-zamandaki göreli dalga denklemleri olan Klein-Gordon(spin-0 kütleli parçacıklar), Dirac(spin-'/2 kütleli parçacıklar), Wey^spin-Vi kütlesiz parçacıklar), Foton(spin-l kütlesiz parçacıklar) ve Maxwell(spin-1 elektromanyetik alanlar) denklemlerinin ikinci dereceden diferansiyel denklem biçimlerini vermektedir. Ayrıca bu çalışma; Foton denklemi ile Maxwell denklemlerinin, tanımlanan genel çizgi elemanı için, eşdeğer olduklarını ve aynı sonuçlan verdiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT To find out how to the geometry and structure of space-time effects the dynamics of scalar and vector particles, one has been discussed the solutions of the corresponding the relativistic wave equations. In the present paper; we obtained the second order differantial equation forms of the relativistic wave equations: e.g. Klein-Gordon(spin-0 massive particles), Dirac(spin-/4 massive particles), Weyl(spin- lA massless particles), mDKP(spin-l massless particles) and the Maxwell(spin-1 electromagnetic fields) equations in the background of general non-diagonal line- element with expansion and rotation which includes a few well-known space-times. In addition this study give us that the Photon equation and the Maxwell equations are equi valance and give the same results.