Ortodoks yöntemiyle üretilen Türk çaylarının polifenol içeriği ve antioksidan kapasitesi
Polyfenol contents and antioxidant capacity of Turkish teas produced with orthodox method
- Tez No: 155029
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKAY TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siyah çay, Ortodoks yöntemi, antioksidan kapasite, polifenol, FRAP, Black tea, Orthodox method, antioxidant capacity, polyphenol, FRAP
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
in ORTODOKS YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN TÜRK ÇAYLARININ POLİFENOL İÇERİĞİ VE ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ ÖZET Bu araştırma, ülkemizde Ortodoks yöntemiyle üretilen siyah çayların polifenol içeriği ile toplam antioksidan kapasitesini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan çay örnekleri, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde faaliyet gösteren Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı toplam 20 çay fabrikasından temin edilmiştir. Örnekler 2002 yılı 1. kampanya döneminde 3 tekrarlı olarak alınmıştır. Çay örneklerinin kuru madde, toplam fenolik madde, toplam antioksidan kapasite, theaflavin (TF), thearubugin (TR) içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca polifenol içeriği ve kafein miktarı yüksek basınç/performans sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda kuru madde değerleri % 91.26-92.97 (ortalama % 91.98); toplam antioksidan kapasite değerleri 788.95-1079.82 umol/g (ortalama 947.24 umol/g); toplam fenolik madde değerleri 72.90-83.88 mg/g (ortalama 99.04 mg/g); theaflavin (TF) değerleri % 0.12-0.38 (ortalama % 0.26); thearubugin (TR) değerleri % 1 1.64-13.80 (ortalama % 12.71) arasında değişmiştir. Ayrıca polifenollerden gallokateşin % 0.3651-0.8940 (ortalama % 0.7270); kateşin hidrat % 0.0243-0.3609 (ortalama % 0.2401); epigallokateşingallat % 0.0199-0.1552 (ortalama % 0.1836); epikateşin % 0.0178-0.8095 (ortalama % 0.1628); epikateşin gallat % 0.0141-0.2071 (ortalama % 0.1264) arasında değişmiştir. Kafein miktarı ise % 2.1323-2.5359 (ortalama % 2.3484) arasında değişmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre Ortodoks yöntemiyle üretilen Türk çaylarının polifenol içeriği ve antioksidan kapasitesi literatürdeki benzer çalışma sonuçlan ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
IV POLYPHENOL CONTENTS AND ANTIOXIDANT CAPACITY OF TURKISH TEAS PRODUCED WITH ORTHODOX METHOD ABSTRACT In this research, it was aimed to determine polyphenol contents and antioxidant capacities of Turkish teas produced with Orthodox method. Tea samples used in this research were obtained from 20 tea plants in Rize, Trabzon, Artvin, Giresun belong to the Turkish Tea Board (Çay-Kur). Samples were collected at the first campaign period of 2002 tea season as three replicates. Tea samples were analyzed for total solids, total phenolic matters, total antioxidant capacity, theaflavin (TF), thearubugin (TR). Also, polyphenol content and caffeine amount were determined with High Pressure/Performance Liquid Chromatography (HPLC). According to the results of this study, total solid contents ranged between 91.26-92.97 % (mean 91.98 %); total antioxidant capacity between 788.95-1079.82 u.mol/g (mean 947.24 u.mol/g); total phenolic matter content between 72.90-83.88 mg/g (mean 99.04 mg/g); theaflavin (TF) value between 0.12-0.38 % (mean 0.26 %); thearubugin (TR) value between 1 1.64-13.80 % (mean 12.71 %). Besides, gallocatechin was between 0.3651-0.8940 % (mean 0.7270 %); catechin hidrate was between 0.0243-0.3609 % (mean 0.2401%); epigallocatechin gallat was between 0.0199-0.1552 % (mean 0.1836 %), epicatechin was between 0.0178- 0.8095 % (mean 0.1628 %); epicatechin gallat was between 0.0141-0.2071 % (mean 0.1264 %). Caffeine content was also found to be between 2.1323-2.5359 % (mean 2.3484 %). According to the results obtained in this study, the polyphenol contents and antioxidant capacities of Turkish teas produced with Orthodox method are in good agreement with the research results reported in the literature.