Doğal ortamda domuz karkasları üzerine gelen arthropoda'ların ve süksesyonlarının belirlenmesi
The determination of arthropod's species and succession on pig carcasses in naturel places
- Tez No: 155046
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domuz Karkası, Süksesyon, Çürüme Aşaması, Pig carcass, Succession, Stage of Decomposition
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET DOĞAL ORTAMDA DOMUZ KARKASLARI ÜZERİNE GELEN ARTHROPODA'LARIN VE SÜKSESYONLARININ BELİRLENMESİ Bu çalışma, insan cesetleri üzerine gelen ve ölüm zamanının tespitinde kullanılan böcekleri tespit etmek amacıyla, insan karkası yerine model olarak kullanılan domuz karkasları üzerinde, 2002 yılında yapılmış, böcek türleri ve bunların karkas üzerinde oluşturdukları süksesyon tespit edilmiştir. Çalışma alanı olarak, 19 Mayıs Üniversitesi kampusu içerisinde, yerleşime uzak olan, seraların güney bölümü seçilmiş ve 2 adet domuz karkası buraya yerleştirilmiştir. Bu 2 adet domuz karkasından bir tanesi, çürüme aşamalarını kontrol etmek için kullanılmış ve bu karkastan örnek alınmamış, sadece fotoğrafı çekilmiştir. Domuzlar, 9 mm'lik bir silahla öldürüldükten hemen sonra, karkasları yabani hayvanlardan korunmak için yaptırılan, 2 adet özel kafese yerleştirilmiş ve çalışma başlamıştır. Domuz karkasının beş çürüme aşaması geçirdiği ve çürüme aşamalarına göre değişen, toplam altı takıma ait (Diptera, Coleoptera, Dermaptera, Hemiptera Hymenoptera), 32 böcek türü tespit edilmiştir. Çürümenin ilk aşamalarında Diptera takımına ait türler baskın olurken, daha sonraki aşamalarında, Coleoptera takımına ait türler baskın olmuştur. Bazı böcek türleri karkaslar üzerinde doğrudan beslenirken, bazdan da karkaslar üzerindeki böceklerle beslenmişlerdir. Çalışmada, çürümenin hızlı olduğu taze aşaması, şişme aşaması ve aktif çürüme aşamasında her gün, ileri çürüme aşamasında iki günde bir ve kuruma aşamasında ise dört günde bir örnek alınmıştır. Örnekler grubu temsil edecek şekilde rastgele seçilmiştir. Bu çalışma, 113 gün sürmüştür ve alınan böcek türleri uzmanları tarafından teşhis edildikten sonra, uygun şartlarda saklanmıştır.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE DETERMINATION OF ARTHROPOD'S SPECIES AND SUCCESSION ON PIG CARCASSES IN NATUREL PLACES This study was carried out on pig carcasses instead of human carcasses as a model for aim to determine insect species and succession in 2002, it was determined the species of insects and succession on pig carcasses. As a study area, in campus area of 19 Mayis University, far from residence, it was chose the South of greenhouse and it was set two pig carcasses in here. The one of this two pig carcasses was used for check the stage of decomposition and it wasn't took sample this carcass, it was only took photos, was used for. After the pigs killed with 9 mm pistol, it was set two special cages which was built for protect the pig carcasses from wild animals and the study started. It was determined that the pig carcasses had pass five decomposition stage and insects changed according to state of decay. It was determined 32 insect species belong to total six order (Diptera, Coleoptera, Dermaptera, Hemiptera Hymenoptera). While it was dominant Diptera at the initial stages, at subsequent stages Coleoptera was dominant. While some species of insects fed on carcasses directly, some of them fed on insencts on carcasses, too. At the study, it was took sample every day fresh stage, bloating stage and active decay stage that was fast decay, one two day at advence decay stage and one four day at drying stage. It was chose samples as random sample. This study carried on 113 day and species of insects which get kept in best condition after identification by experts.