Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü ve çevresi anisoptera (Odonata) faunası üzerine bir çalışma
Study on the fauna of anisoptera (Odonata) in the Kurupelit Kampus and territoria of Ondokuz Mayıs Universty
- Tez No: 155051
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anisoptera, fauna, taksonomi, Samsun, Anisoptera, fauna, taksonomi, Samsun
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ONDOKÜZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUSU VE ÇEVRESİ ANİSOPTERA (ODONATA) FAUNASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÖZET Bu çalışmada, araştırma alanı olarak seçilen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampus Alam içerisindeki akarsu ve gölet çevrelerinde, 2002-2003 yıllan Mayıs ve Ekim aylan içerisinde, 122 adet ergin Anisoptera örneği toplanmıştır. Örneklerin laboratuvarda prepara edilerek incelenmesi ve teşhis edilmesi sonucu, 4 familyaya giren 11 cinse ait 17 tür tespit edilmiştir. Bu türler: Aeshna mixta Latreille, 1805, Aeshna affinis Van Der Linden, 1823, Anaciaeschna isosceles (Müller, 1767), Anax imperator Leach,1815, Anax parthenope (Selys, 1839), Brachytron pratense (Müller, 1764), Caliaeschna microstigma (Schneider, 1845), Onychogomphus forcipatus (Linnaeus, 1758), Cordulegaster picta Selys, 1854, Libellula fulva Müller,1764, Libellula depressa Linnaeus, 1758, Orthetrum cancellatum (Linnaeus, 1758), Orthetrum brunneum (Fonscolombe, 1837), Crocothemis erythraea (Brulle,1832), Sympetrum striolatum (Charpentier, 1840), Sympetrum meridionale (Selys, 1841), Sympetrum fonscolombei (Selys, 1840)'dır. Tespit edilen 17 türün tip yerleri, smonimleri, Türkiye ve dünyadaki dağılmılan, habitat ve ekolojileri verilmiş, ayırt edici taksonomik özellikleri şekillerle tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
STUDY ON THE FAUNA OF ANISOPTERA (ODONATA) IN THE KURUPELIT KAMPUS AND TERRITORIA OF ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY ABSTRACT In this study, it was collected 122 Anisoptera subjects from the vicinity of stream and puddles in The Kurupelit Kampus territoria of Ondokuz Mayıs University, that was choosen as a study area, between May and October in 2002-2003. It was determined 17 species from 11 genus belonging to 4 families after preparation and identification procedures of subjects at laboratory. The species are Aeshna mixta Latreille, 1805, Aeshna affinis Van Der Linden, 1823, Anaciaeschna isosceles (Müller, 1767), Anax imperator Leach,1815, Anax parthenope (Selys, 1839), Brachytron pratense (Müller, 1764), Caliaeschna microstigma (Schneider, 1845), Onychogomphus forcipatus (Linnaeus, 1758), Cordulegaster picta Selys, 1854, Libellula fulva Müller, 1764, Libellula depressa Linnaeus, 1758, Orthetrum cancellatum (Linnaeus, 1758), Orthetrum brunneum (Fonscolombe, 1837), Crocothemis erythraea (Brulle,1832), Sympetrum striolatum (Charpentier, 1840), Sympetrum meridionale (Selys, 1841), Sympetrum fonscolombei (Selys, 1840). Type locality, distribution in Turkey and in the world, synonymes, habitat and ecological positions and tacsonomical features of these 17 species were completed in this thesis.