Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü çevresi typhlocybinae (Homoptera, auchenorrhyncha, cicadellidae) faunası üzerine bir araştırma
A fauna study on subfamily typhlocybinae (homoptera, auchenorrhyncha, cicadellidae) in the Samsun Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus area
- Tez No: 67318
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Samsun, Typhlocybinae, Fauna, Turkey, Samsun, Typhlocybinae, Fauna
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
SAMSUN ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUSU ÇEVRESİ TYPHLOCYBINAE (HOMOPTERA, AUCHENORRYNCHA, CICADELLIDAE) FAUNASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada, araştırma alanı olarak Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampusu çevresi seçilmiştir. 1996-1997 yıllarında araştırma alanından Typhlocybinae (Homoptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae) alt familyası türlerine ait ergin örnekler gündüz atrapla toplanmıştır. Örneklerin laboratuvarda prepara edilerek taksonomik karakterlerinin incelenmesi ve literatür bilgileri ile karşılaştırılması sonucunda teşhisleri yapılmıştır. Araştırma alanında Alebra albostriella (Fallen, 1826), Alebra wahlbergi (Boheman, 1845), Edwardsiana salicicola (Edwards, 1885), Eupteryx atropunctata (Goeze, 1778), Eupteryx pavlovskii Zachvatkin, 1947, Eupteryx stachydearum (Hardy, 1850) ve Typhlocyba quercus (Fabricius, 1777) türlerinin yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Örnekler incelenerek, türlerin taksonomik karakterleri şekillerle gösterilerek tanımlanmış, genel ve Türkiye'deki yayılışları verilmiştir. Elde edilen bulgular literatür bilgileri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, Samsun Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus area, and its surrounding, was selected as the research area. Adult samples belonging to subfamily Typhlocybinae (Homoptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae) were collected between 1996 and 1997 from research area by a catching net in day time. The samples were prepared in the laboratory. The taxonomichal characteristics of the samples were then examined and defined by comparing with the literature. The distribution of following species in the area were determined: Alebra albostriella (Fallen, 1826), Alebra wahlbergi (Boheman, 1845), Edwardsiana salicicola (Edwards, 1885), Eupteryx atropunctata (Goeze, 1778), Eupteryx pavlovskii Zachvatkin, 1947, Eupteryx stachydearum (Hardy, 1850), Typhlocyba quercus (Fabricius, 1777). The collected samples were examined and the classification of the species were defined by taxonomichal characteristics by the figures. Finally, the distribution of spesices in Turkey and in the world were given. The obtained findings were compared with the literature.