Çanakkale formasyonu (Geç Miyosen) çökellerinin fasiyes analizi
Facies analysis of Çanakkale formation deposits (Late Miocene)
- Tez No: 155262
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATTİLA ÇİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale Formasyonu, gelgit, fırtına çökelleri, lagün, kıyıyüzü, plaj, fasiyes analizi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÇANAKKALE FORMASYONU (GEÇ MİYOSEN) ÇÖKELLERİNİN FASÎYES ANALİZİ Ebru SEZEN ÖZ Türkiye'nin kuzeybatısında Çanakkale ili ve civarında gözlenen Geç Miyosen yaşlı Çanakkale Formasyonu, Çan Volkanikleri üzerine açılı uyumsuzlukla gelmektedir. Çanakkale Formasyonu Sarıyar, Anafartalar, Çamrakdere ve Bayraktepe olmak üzere dört üyeden oluşmaktadır. Akarsu kanal tabanı gecikme çökellerini oluşturan çakıltaşları, uzunlamasına ve enine bar çökellerine ait kumtaşı ve çakıltaşları ile taşkın düzlüğü çökelleri ürünü çamurtaşları ile tanımlanan Sarıyar üyesi üzerine kıyıyüzü çökellerinden oluşan Anafartalar Üyesi gelmektedir. Bu üye tane destekli yatay ve paralel katmanlı çakı İtası, düzlemsel paralel katmanlı kumtaşı-çakıllı kumtaşı, düzlemsel paralel katmanlı/laminalı ince kumtaşı-silttaşı, düzlemsel çapraz katmanlı kumtaşı, tümseksi/teknemsi çapraz katmanlı kumtaşı ve dalga ripıllı kumtaşı-silttaşı fasiyesleriyle temsil edilir. Çamrakdere Üyesi, masif/kabaca katmanlı/lentiküler katmanlı çamurtaşı, fosilli ve kök izli çamurtaşı, masif/kabaca katmanlı kumtaşı- silttaşı, dalga ripıllı kumtaşı-silttaşı ve mollusk fosilli kireçtaşı fasiyeslerinden meydana gelen lagün çökellerinden oluşmaktadır. Bayraktepe Üyesi Karbonat platformu çökellerinden oluşmakta ve algli kireçtaşı ile oolitik kireçtaşı fasiyesleri ile temsil edilmektedir. Kırıntılı ve karbonat kayaçlarda gözlenen fasiyeslerden fasiyes birliklerine, buradan da ortam yorumuna gidilmiş ve havzanın çökelme modeli ortaya konmuştur. Bu modele göre çalışma alanı alüvyon yelpazesi ile gelgit ve fırtına süreçlerinin de etkili olduğu ve genelde deniz seviyesi değişimlerinin sedimantasyonu kontrol ettiği sığ denizel, lagünel kıyı kuşağı ve karbonat platformuna ait çökellerden meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
FACIES ANALYSIS OF ÇANAKKALE FORMATION DEPOSITS (LATE MIOCENE) Ebru SEZEN ABSTRACT The Late Miocene Çanakkale Formation, observed around Çanakkale city, overlies Çan Volkanics by an angular unconformity. Çanakkale formation divided into four members as Sarıyar, Anafartalar, Çamrakdere and Bayraktepe. Sariyar Member which comprises conglomerates forming river bed lag deposits, sandstone and conglomerates belonging to longitudinal and lateral bar deposits, and mudstones defining flood plain deposits overlied by Anafartalar member. This member is deposited in beachface and shoreface environments and characterized by planar parallel stratified sandstone, sandstone with pebble, planar parallel/laminated fine sandstone-siltstone, planar cross stratified sandstone, hummocky/swaley cross stratified sandstone and ripple cross stratified sandstone fades. Çamrakdere Member is deposited as lagoonal deposits and formed by massive/roughly stratified/lenticular bedded mudstone, mudstone within fossils and root traces, massive/roughly sandstone-siltstone, ripple cross stratified sandstone-siltstone and limestone within mollusk fossils. Bayraktepe Member is formed as carbonate platform and characterized by algal limestone and oolitik limestone. Investigation of this clastic and carbonate rocks by sedimentary fades analysis, gave chance to differentiate all distinct fades and be helpful for defining fades associations. Environmental conditions during the deposition have been understood and depositional model of the basin, which constitutes the purpose of this thesis, is developed. The depositional model indicates the development of an alluvial fan, later overlain by tide and storm influenced shoreface, lagoonal and carbonate sediments that are mainly controlled by sea level fluctuations. Key Words : Çanakkale Formation, tide, storm deposits, lagoon, shoreface, beachface, fades analyses Advisor: Associated Prof. Dr. Attila ÇİNER, Hacettepe University, Geological Engineering Department, Beytepe-Ankara IV