Çavdarhisar (Kütahya) ve yakın civarının geç senozoyik yaşlı gerilme durumları ve aktif tektonik özellikleri
Active tectonics and late cenozoic stress states Çavdarhisar (Kütahya) and surroundings, Western Anatolia, Turkey
- Tez No: 348393
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çavdarhisar, Kütahya, Aizonai, Kinematik, Tektonik rejim, Aktif Tektonik, Çavdarhisar, Kütahya, Aizonai, Kinematics, Tectonic Regime, Active Tectonic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Çavdarhisar (Kütahya) ve yakın civarının Geç Senozoyik yaşlı gerilme durumları ve aktif tektonik özelliklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu çalışmalar sonucunda bölgede; Geç Pliyosen öncesi iki, Geç Pliyosen ve Geç Pliyosen sonrası birer adet olmak üzere toplam dört tektonik rejimin varlığı tespit edilmiştir. Bölgede Geç Pliyosen öncesi bir dönemde; KD-GB doğrultulu sıkışma rejimi altında gelişen bir doğrultu atımlı gerilme rejimi (transpresyonel) hakim olmuştur (SS.1). Bu rejim ile uyumlu olan KB-GD doğrultulu açılma rejimi (SS.2) karşımıza çıkmaktadır. Geç Pliyosen?de ise, bölgede KB-GD doğrultulu sıkışma rejimi altında gelişen doğrultu atımlı gerilme rejimi (transtansiyonel) (SS.3) etkin olmuştur. Çalışma sahasında Kuvaterner döneminde bir tektonik rejim değişikliği olmuştur. Çalışma sahasındaki son tektonik rejim, bölgedeki Gediz ve Simav depremlerini de oluşturan KD-GB doğrultulu bölgesel açılma rejimi (SS.4) olup, etkin normal faylanma mekanizması ile ortaya çıkmaktadır. Bölgesel ve aktif olan bu açılma rejiminin oluşması ve devam etmesinin temel nedeni, Akdeniz?deki Afrika Levhası?nın Oligosen?den beri devam eden karmaşık yitim prosesleridir. Çavdarhisar yerleşim birimi içerisinde kalan Aizanoi Antik kentinde gözlenen deprem hasarlarına dair bazı verilerin; Simav, Çavdarhisar ve Kütahya Fayları gibi aktif faylar yada bazı lokal faylar üzerinde, tarihsel ve aletsel dönemlerde meydana gelmiş olan depremler ile oluştuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study reveals at the active tectonics characteristics and Late Cenozoic stress states in and around of the Çavdarhisar (Kütahya). Result of the kinematics analysis was carried out four regional tectonic regimes from pre Late Pliocene to Quaternary time interval in the region. First mainly strike-slip faulting (transpressional) has been developed under a NE-SW compressional tectonic regime (SS.1) in pre Late Pliocene. A secondly and consistent with first regime, a NW-SE trending extensional regime (SS.2) produce a local normal faulting presents a minimum stress trends as in horizontal plane in the same period. A NW-SE trending compressional tectonic regime has been efficient in Late Pliocene. This tectonic regime (SS.3) by the strike-slip faulting (transtensional) has showing by a maximum stress axis. In the study area, a tectonic regime change has occurred in Quaternary time interval. This regime (SS.4) is oriented a minimum stress state trends as in horizontal plane by a NE-SW directed extensional regime produce a normal faulting in present day. The last phase is a regional and active extensional regime which has a normal faulting mechanism occurred Gediz and Simav Earthquakes. The main reason of the active regional extensional regime is related to the complex subduction process of the African plate in Mediterranean since Oligocene. Observed some damages in Aizonai ancient city at Çavdarhisar may related to historical and instrumental period earthquakes on active Simav, Çavdarhisar and Kütahya Faults or local faults.