Tip II diyabetli hastaların eritrosit membran akışkanlığında oluşan değişikliklerin incelenmesi
Investigation of the changes occuring in the fluidity of erythrocyte membrane of type II diabetic patients
  1. Tez No: 155317
  2. Yazar: SEYHAN GENÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZDEN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip II Diyabet, MAL-6 spin etiketi, 5-DSA spin etiketi, HbA1c, Fruktozamin, Açlık Kan Şekeri, Eritrosit membran akışkanlığı, Elektron spin rezonans, Tip II Diabet, MAL-6 spin label, 5-DSA spin label, HbA1c, Fructosamine, Fasting Blood Glucose, fluidity of erythrocyte membrane, Electron spin resonance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
TIP II DİYABETLİ HASTALARIN ERİTROSİT MEMBRAN AKIŞKANLIĞINDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ Seyhan Genç Ö Z Hücre membranları günümüzde hücre yapısının ve hücrede yer alan bir çok fonksiyonun belirlenmesinde kullanılan en temel organize yapılardır. Pek çok hastalığın kökeninde, membran bileşenlerinin fonksiyonel ve yapısal değişimleri yer almaktadır. Dolaşım sistemi ile ilgili birçok hastalık, eritrosit merhbranının bozulan yapısı ile ilişkilidir. Eritrositler, hastalığın oluştuğu dokuda birçok nedene bağlı çalışma zorluklarından dolayı, çok daha kolay elde edilebildikleri için, literatürde membran inceleme çalışmalarında çoğunlukla tercih edilir. Eritrosit membranı, eritrosit hücresinin kapasitesi ve deformabilitesine bağlı olarak heterojen ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu çalışmada, hücre membran yapısını etkileyen metabolik bozukluklara örnek olarak, tip II diabetli hastaların eritrosit membran akışkanlığı, sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak incelendi. Diabetli ve sağlıklı insan eritrosit membranlarının yapısal ve dinamik özelliklerini belirlemek için, 5-doksil stearik asit(5-DSA) ve malemid(MAL-6) türünde iki farklı spin etiketi kullanıldı. Membran içerisine giren bu spin etiketlerden alınan ESR sinyalleri analiz edilerek membranla ilgili düzen (S) ve MAL-6 spin etiketinin membran proteinlerine bağlanma biçimini temsil eden (W/S) parametreleri belirlendi. Düzen parametresi (S) ve W/S oranı için elde edilen bulgular değerlendirilerek diabetli hastalarda membran akışkanlığının azaldığı bulundu. Ayrıca tip II diabetli hastalarda glikozillenmiş hemoglobin (IHbA^), fruktozamin ve AKŞ gibi parametreler spektrofotometrik olarak belirlendi ve elde edilen sonuçlar aynı teknikle benzer yaş grubundaki sağlıklı bireyler için elde edilen sonuçlarla kıyaslandı. Bu iki grup arasında bazı farklılıklar olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE CHANGES OCCURING IN THE FLUIDITY OF ERYTHROCYTE MEMBRANE OF TYPE II DIABETIC PATIENTS Seyhan Genç ABSTRACT In our days, cell membranes are the most basic organized structure which was used, for determination of the cell structure and various functions taking place in the cell. Functional and structural changes occuring in the cell components are the origin of the most diseases. Numerous diseases related to the circulation system are associated with the damage of the membrane structure. For membrane studies, erythrocytes are preferred in the literature due to the difficulties to obtain pathologic membranes with various reasons. Depending on the capacity and deformability of the cell, erythrocyte membrane exhibits a heterogen and complex structure. In this work, erythrocyte membrane fluidities of diabetic (II) patients have been studied by comparing with healthy controls as an example for metabolic disorders affecting cell membrane structure. Two different spin labels such as 5-doxyl stearic acid (5-DSA) and malemide (MAL- 6) were used to determine structural and dynamic features of the erythrocyte membranes of diabetic patients and healthy controls. Order parameter (S) and W/S parameter which represents the binding characteristics of MAL-6 spin label to the membrane proteins were determined from recorded ESR spectra of these spin labels incorporated into the membrane. Data obtained for S parameter and W/S ratio were evaluated and erythrocyte membrane fluidty of diabetic patients was found to be decreased. Hemoglobin glycation (HbA1c), fructosamine and fasting blood glucose levels of diabetic patients were also determined by spectrophotometric method and the results were compared with those obtained by the same technique for healthy individuals of the same age group. It was also shown that those paramerters were differents between two groups.