Kuluçkalık yumurtalara inkübasyon öncesi formaldehit fumigasyonunun gelişen embriyolardaki teratojenik etkilerinin araştırılması
Investigation of teratogenic effects of preincubation fumigation with formaldehyde to the hatching eggs in developing chicken embryos
  1. Tez No: 155325
  2. Yazar: SİBEL HAYRETDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DÜRDANE KOLANKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk embriyosu, formaldehit, teratojenik etki, trake, epidermal büyüme faktörü reseptörü, immünohistokimya, ince yapı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
KULUÇKALIK YUMURTALARA INKUBASYON ÖNCESİ FORMALDEHİT FUMİGASYONUNUN GELİŞEN EMBRİYOLARDAKİ TERATOJENİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel Hayretdağ ÖZ Bu çalışmada, döllenmiş tavuk yumurtalarının formaldehit fumigasyonu ile dezenfeksiyonu sonucu embriyo gelişimi üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Fumigasyon inkübasyon öncesi bir kez, iki farklı dozda (m3 için 3X ve 4X) ve sürede (20 ve 40 dakika) uygulanmıştır. İnkübasyon sonunda erken (0-5 gün), orta (6-17 gün) ve son (18-21 gün) dönem embriyo ölümleri ve son dönem ölü embriyolarda meydana gelen gelişim bozuklukları tespit edilmiştir. Ayrıca 18 günlük embriyo ve 1 günlük civcivlerden alınan trake kesitleri epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) boyanması bakımından immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiş, trake epitel hücrelerinin ince yapısı transmisyon elektron mikroskobu (TEM) kullanılarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda fumigasyon dozu ve süresinin artmasına bağlı olarak erken ve son dönem embriyo ölümlerinde artma, civcivlerin yumurtadan çıkış gücünde düşme, ölü embriyolarda omurgada eğrilik, kıkırdak ve kemik oluşumunda gecikme gibi çeşitli iskelet bozuklukları tespit edilmiştir. 18 günlük embriyo ve 1 günlük civcivlerin trakelerinden alınan kesitlerin immünohistokimyasal olarak boyanması neticesinde doz ve uygulama süresine bağlı olarak EGFR tutunumu açısından farklılıklar belirlenmiş, trake epitel dokularında mukus bezlerinin sayıca arttığı gözlenmiştir. TEM incelemeleri sonucunda epitel hücrelerin sillerinde azalma ve kısalma, hücrelerde vakuol oluşumu, mitokondrionlarda şişme ve krista yapılarında bozulma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF TERATOGENIC EFFECTS OF PREINCUBATION FUMIGATION WITH FORMALDEHYDE TO THE HATCHING EGGS IN DEVELOPING CHICKEN EMBRYOS Sibel Hayretdağ ABSTRACT In this study, the possible effects of formaldehyde fumigation on the development of embryos from fumigated chicken eggs were aimed. Preincubation fumigation was applied once and was done at two different concentration (3X and 4X per m3) and 2 different periods (20 min.and 40 min.). At the end of incubation, embryo mortality in early (0-5 day), middle (6-17 day) and last developmental period (18-21 day) and developmental anomalies occurred in death embryo were established. Also tracheal samples taking from 18 day embryos and 1 day chickens were investigated. Epithelial growth factor receptor (EGFR) immunreactivity was studied by immunohistochemicaly and ultrastructure of tracheal epithelial cells was examined by the transmission electron microscope (TEM). At the end of the investigation, increase in embryo mortality in the early and last developmental period, decrease in hatchability and skeletal malformations such as crooked in vertebra, delay of chondrogenesis and osteogenesis in death embryos were detected depending on the increase in fumigation concentration and periods. EGFR immunreactivity was different in tracheal epithelial cells in 18-day embryos and 1-day chickens depending on concentration and fumigation periods. It was observed that mucus glands were increased in quantity in tracheal epithelial tissues. According to TEM investigation, shortening and decrences in the number of cilia of epithelial cells vacuolisation, swelling of mitocondria and spoil of their cristae were determined. Keywords :Chick embryo, formaldehyde, teratogenic effects, trachea, epidermal growth factor receptor, immunohistochemistry, ultrastructural investigation. Advisor : Prof.Dr. Dürdane KOLANKAYA, Hacettepe University, Department of Biology, Zoology Section n