Bitkisel yağlardan enzimatik interesterifikasyon yolu ile anne sütü yağına özdeş yağ üretimi
Production of human milk substitute by enzymatic interesterification of some vegetabe oils
- Tez No: 155357
 - Danışmanlar: PROF.DR. HALİL VURAL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Anne sütü yağı, lipaz, interesterifikasyon, trigliserit, yağ asidi, Human milk fat, lipase, interesterification, triacylglycerol, fatty acid
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
BİTKİSEL YAĞLARDAN ENZİMATİK İNTERESTERİFİKASYON YOLU İLE ANNE SÜTÜ YAĞINA ÖZDEŞ YAĞ ÜRETİMİ İhsan Karabulut OZ Bu çalışmanın amacı, trigliserit yapısı insan sütü yağına benzer bir yağ elde etmektir. Bu amaçla bazı bitkisel yağlar ve omega 3 yağ asidi konsantratından oluşan karışım, immobilize Thermomyces lanuginosa lipaz enzimi (Lipozyme TL İM) kullanılarak interesterifiye edilmiştir. Palm yağı (PO), palm çekirdeği yağı (PKO), zeytin yağı (00), ayçiçeği yağı (SFO) ve omega 3 yağ asidi konsantratı 4.0:3.5:1.0:1.5:0.2 (m/m) oranlarında karıştırılarak stok yağ oluşturulmuştur. 1 g Lipozyme TL İM enzimi (%10), 10 g stok yağa eklenerek 2, 4, 6, 8, 12 ve 24 saat sürelerince interesterifiye edilmiştir. Tepkimeler, çift cidarlı ve manyetik karıştırıcısı olan cam reaktörde gerçekleştirilmiştir. Tepkime sonunda, filtrasyon ile enzim ayrılarak elde edilen model yağda serbest asitlik (%) ve kayma noktası analizleri yapılmıştır. İnce tabaka koromatografisi (TLC) tekniği ile gliserit fraksiyonları ayrılmıştır. Elde edilen trigliseritlerin, genel ve 2-yerleşimli yağ asitleri bileşimi ile karbon sayısına (CN) göre çeşitlerinin belirlenmesinde gaz kromatografisi tekniğinden yararlanılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre, serbest asitlik değeri 8 saatlik tepkime süresi sonunda %6.42'e yükselmiş ve bu süreden sonra azalmaya başlayarak 24 saat sonunda en düşük değere ulaşmıştır (%4.39). Stok yağın kayma noktası 26.7°C iken, 2 saatlik tepkime sonunda 20.1°C'e düşmüş ve bu süreden sonra artmaya başlayarak 24 saatlik tepkime sonunda 26.1 °C'e yükselmiştir. Genel ve 2-yerleşimli yağ asidi oranlarının tepkime sürelerine bağlı olarak değişimi istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05).Enzimatik interesterifikasyon tepkimeleri ile trigliserit çeşitlerinin oranlarında önemli değişimler elde edilmiştir. Bazı trigliserit çeşitlerinin (CN30, 32, 34, 36, 38, 50, 52 ve 54) oranları 24 saatlik tepkime sonunda azalırken, bazılarında da (CN40, 42, 44, 46 ve 48) artış gözlenmiştir. Oranları artan trigliserit çeşitlerindeki değişimde, 6 saat tepkime sonunda maksimum değerlere ulaşmıştır. Enzimatik olarak 24 saat süre ile modifiye edilen üründeki başlıca trigliserit çeşitleri CN46 (%13.83), CN48 (18.19), CN50 (%13.94), CN52 (%17.83) ve CN54 (%12.11) olarak belirlenmiştir. Saptanan bu trigliserit çeşitleri anne sütü yağına benzer şekilde, başlıca 1,3-doymamış-2-doymuş yapıyı içermektedir.
Özet (Çeviri)
PRODUCTION OF HUMAN MILK FAT SUBSTITUTE BY ENZYMATIC INTERESTERIFICATION OF SOME VEGETABLE OILS İhsan Karabulut ABSTRACT The objective of this study is to obtain a product similar to human milk fat triacylglycerol (TAG) structure. For this purpose, immobilized Thermomyces lanuginosa lipase (Lipozyme TL IM) catalyzed interesterification was used to modify the blend of some vegetable oil and omega 3 fatty acid concentrate. Palm oil (PO), palm kernel oil (PKO), olive oil (00), sunflower oil (SFO), and omega 3 fatty acid concentrate were blended at the ratio of 4.0:3.5:1.0:1.5:0.2 (w/w) to obtain the stock oil. Lipozyme TL IM (1 g) was added to 10 g stock oil and the mixture was incubated for 2, 4, 6, 8, 12, and 24 h at 60°C. Reactions were carried out in a double jacketed glass vessel equipped with magnetic stirrer. At the end of the reaction, products were filtered to remove the enzyme and then analyzed for free fatty acid (FFA) and slip melting point (SMP). Thin-layer chromatography (TLC) was used for separation of glyceride fractions. The band corresponding to TAGs was scraped and extracted with diethyl ether then the solvent was removed under a stream of N2. The isolated TAGs were used for the analysis of fatty acid composition of both total and those at the sn-2 position. Also the TAG species were determined according to the carbon number (CN). All these analyses were performed at the gas chromatography (GC). Results showed that the FFA increased up to 8h reaction time (6.42%) and then began to decrease. The lowest value (4.39%) was obtained for the 24 hour interesterifed mixture. The SMP of the stock oil was 26.7°C. The SMP of the product decreased to 20.1°C after 2 h reaction time and then began to increase. It reached to 26.1 °C at the end of 24 h reaction. Changes in fatty acid composition of both total and those at sn-2 position by reaction times were found to be statistically insignificant (p>0.05). IllEnzymatic interesterification generated significant differences for all TAG species from CN30 to CN54. Concentrations of several TAGs (CN30, 32, 34, 36, 38, 50, 52, and 54) decreased while some of TAGs (CN40, 42, 44, 46, and 48) increased after 24 h enzymatic interesterification. Increasing TAG species were reached to maximum at the end of 6 h reaction time. The predominant TAGs were CN46 (%13.83), CN48 (%18.19), CN50 (%13.94), CN52 (%17.83), and CN54 (%12.11) in 24 h enzymatically modified mixture. These TAG species contain mainly 1, 3- diunsaturated-2-saturated structure like human milk fat.