Belirleyici sınıflayıcı koşullarına sahip halka ve modüller
Rings and modules whose satisfy certain annihilator conditions
- Tez No: 155365
 - Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN TERCAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Sağ (sol) sıfırlayıcı, baskın alt-modül. essential alt-modül, komplement, d-komplement, d-Normal, UC-modül, CS-modül, IN-modül, IN- halka, injektif modül, tek üreteçli sağ (sol) ideal, PIN-halka, Right (left) annihilator, dominant submodule, essential submodule, complement, d-complement, d-normal, UC-module, CS-module, IN-module, IN-ring, injective module, principal right (left) ideal, PIN-ring
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
BELİRLİ SIFIRLAYICI KOŞULLARINA SAHİP HALKA VE MODÜLLER Nuray Eroğlu ÖZET Bu çalışmanın temel amacı, bazı özel sıfırlayıcı koşullarını sağlayan halka ve modüllerin araştırılması ve yeni sonuçlar bulunmaya çalışılmasıdır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde; diğer bölümlerde kul lanılacak temel tanım ve sonuçlar verildi. ikinci bölümde; UC-modüllerden hareketle d-Normal modüller için yeni karakterizasyonlar bulunmaya çalışıldı. Daha sonra bir modülün dR-kapalı alt-modülü tanımı yapılarak, dR-kapalı, d-komplement ve d-Normal modüller arasındaki gerektirmelerin hangi koşullar altında sağlanacağı araştırıldı. Üçüncü bölümde; Ikeda Nakayama (IN)-halkalar tanımlandıktan sonra bu halkaların tanımındaki sağ idealler yerine tek üreteçli sağ idealler alınarak, IN-halkaların bir genelleştirmesi biçiminde yeni bir halka (PIN-halka) tanımı yapıldı ve bu halkaların sağladığı özellikler araştırıldı. Dördüncü bölümde ise IN-modüller tanıtılıp bu modüllerin temel özellikleri verildi.
Özet (Çeviri)
11 RINGS AND MODULES WHOSE SATISFY CERTAIN ANNIHILATOR CONDITIONS Nuray Eroğlu ABSTRACT The fundemental aim of this thesis is to study rings and modules satisfying some certain annihilator conditions and to find some results about them. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, some basic definitions and results which are used in the other chapters are given. In the second chapter, first some new characterizations of d-Normal modules are given by using UC-modules. After that, by defining dR-closed submodule, it is investigated that under what conditions dR-closed, d-complement and d-Normal modules necessiate each other. In the third chapter, Ikeda-Nakayama (IN)-rings are generalized to Principally Ikeda-Nakayama (PIN)-rings by considering principal right ideals instead of right ideals in the definition of IN-rings. Some properties of PIN-rings are studied. The last chapter deals with introducing IN-modules and giving some results about these modules.