Sahra tozunun elementer bileşiminin bazı buğday çeşitlerinin büyüme parametreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
The investigation of possible impact of elemental composition of Saharan dust on the growth parameters of some selected wheat varieties
  1. Tez No: 155372
  2. Yazar: NİHAL YÜCEKUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL SAYDAM, DR. IŞIK BİLDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sahra tozu, buğday, Saharan dust, wheat
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
SAHRA TOZUNUN ELEMENTER BİLEŞİMİNİN BAZI BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN BÜYÜME PARAMETERELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ A Nihal YUCEKUTLU ÖZ Bu araştırmada, farklı büyüme ortamlarının bazı sertifikalı ekmeklik buğday {Triticum aestivum L.) ve makarnalık buğday (Triticum durum L)' in fide büyüme ve gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Büyüme ortamı olarak, 3 farklı besin çözeltisi (Hewitt besin çözeltisi, ışıklandırılmış ve ışıklandırılmamış Sahra tozu çözeltisi) ve kontrol olarak distile su seçilmiştir. Bu amaçla bitkide fide uzunluğu, yaprak alanı, fotosentetik pigment analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma sonunda, ışıklandırılmış Sahra tozu çözeltisi ile beslenen buğday çeşitlerinde belirlenen klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil ve karotinoid verilerinin Hewitt besin çözeltisinde elde edilen verilere eşdeğer olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF THE IMPACT OF ELEMENTAL COMPOSITION OF SAHARAN DUST ON THE GROWTH PARAMETERS OF SOME SELECTED WHEAT VARIETIES A. Nihal YUCEKUTLU ABSTRACT In this study the impact of various growth media on the certified wheat varieties (Triticum aestivum L.) and (Triticum durum L.) have been investigated. As a three different growth media, Hewitt growth solution, irradiated and non-irradiated Saharan desert soil solutions have been utilized. Distilled water used as a control solution. With this purpose, leaf area, leaf length and photosynthetic pigment analysis have been peformed. The findings of this study indicates that, wheat varieties fed by irradiated Saharan dust solution gave comparable results to Hewitt growth solution especially for chlorophyll-a, chlorophyll-b, total chlorophyll and carotenoid.