Experimental investigation of hydroforming of dishwasher parts
Bulaşık makinası parçalarının hidroşekillendirme yöntemiyle imalatının deneysel incelenmesi
  1. Tez No: 68640
  2. Yazar: TOLGA AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rubber Pad Forming, Hydroforming, Flexible Forming, Sheet Metal Forming IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Öz BULAŞIK MAKINASI PARÇALARININ HİDROŞEKİLLENDİRME YÖNTEMİYLE İMALATININ DENEYSEL İNCELENMESİ Akın, Tolga Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler Mart 1997, 124 sayfa Rekabete açık bir pazarda, bulaşık makinası üreticileri, ürünlerinin hem maliyetlerini hem de tüketim değerlerini (elektrik, su, deterjan, v.b.) azaltmaya çalışırlar. Bu amaçlan yem tasarım ve model değişikliklerine neden olur. Bulaşık makinası iç gövdesi, genellikle AISI 304 ve AISI 430 tipi paslanmaz çelikten yapılan, en önemli yapısal elemanlardan biridir. Yeni tasarım yatırımı yapılmadan önce, bulaşık makinası iç gövdesi alt ve üst sacının prototipinin yapılması gerekmektedir. Sacları konvansiyonel şekillendirme yolu, gerekli şekle göre pres kalıpları kullanmaktır. Ancak konvansiyonel methotlara alternatif bir yöntem de yüksekbasınçta lastiğin akışkan gibi davranması fikrine dayanan ve özellikle prototip üretimi için ucuz çözüm sağlayan, Lastikle Şekillendirme'dir. Lastikle Şekillendirme, üretim hızının az olduğu, genellikle havacılık endüstrisi tarafından ve prototip çalışması için diğer endüstriler tarafından kullanılmaktadır. Bu tez, karmaşık geometriye sahip iç gövde alt ve üst sacı prototiplerinin hazırlanması çalışmasındaki, karar verme ve deneysel adımlan sunmaktadır. Ekonomik analizlere dayanarak lastikle şekillendirme konvansiyonel methotlara tercih edilmiştir. İlk olarak Lastikle Şekillendirme'nin bir çeşidi olan Marform prosesi düşünülmüş, ancak, kullanılacak pres kapasitesinin limitasyonu nedeniyle vazgeçilmiştir. Prototip üretimi için Lastikle Şekillendirme'nin bir başka çeşidi olan Hidroşekillendirme tercih edilmiştir. İstenen geometriyi elde edebilmek için bir çok deneme yapılmıştır. Deneysel parametreler; oluşturulacak geometri, sac geometrisi, malzeme, pres basıncı, yağlama, pot çemberi kullanmak ya da kullanmamak, derin çekme aşama adedi, derin çekme yüksekliği ve kalıp üzerindeki havalandırma delikleridir. Bahsi geçen iki parçanın prototipi, pot çemberi ve iki aşamalı derin çekme kullanılarak, ve diğer parametreler için sistematik olarak değişik değerler denenerek şekillendirilmiştir. Anahtar sözcükler : Lastikle şekillendirme, Hidroşekillendirme, Elastik şekillendirme, Sac Şekillendirme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF HYDROFORMING OF DISHWASHER PARTS Akın, Tolga M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler March 1997, 124 pages In a competitive market, dishwasher manufacturers try to decrease both the cost of products and consumption values (electricity, water, detergent, etc.) of their products. These aims lead to new designs and model changes. Inner liner of a dishwasher is one of the most important constructional part of a dishwasher which is generally made of stainless steel of type AISI 304 and AISI 430. It is required to form the prototype of lower and upper sheet of a dishwasher inner liner, before implementation of the investment for the new design. The conventional way to form the sheet metal is using press dies according to the required shape. However an alternative to conventional methods iiiis so called the Rubber Pad Forming Process, basically depending on the idea that rubber acts like fluid under high pressures and provides cheaper solution especially in prototype manufacturing. It is usually preferred by aerospace industry, where production rates are low, and by other industries for prototype works. The thesis presents the decision making and experimental steps of the study for prototype manufacturing of lower and upper sheet of inner liner which have complicated geometries. Rubber Pad Forming process has been preferred to conventional methods regarding economical analysis. Initially Marform process which is a type of Rubber Pad Forming process has been considered, however, it is abandoned due to limitations of the available press capacity. Hydroforming, which is an other type of Rubber Pad Forming process has been preferred for the particular prototype manufacturing. Several experimental steps have been carried out to achieve the desired geometries. Experimental parameters are the geometry of part to be formed, geometry of the blank, material, press pressure, lubrication, using blank holder or not, number of drawing stages, drawing height and air ventilation channels on the die. The required geometries of particular two parts have been formed by hydroforming process with the use of blank holder and two stage drawing by trying different values for experimental parameters in a systematic approach.