Yayılan korteks depresyonu (YKD) dalga cephesinin insan beyni yüzeyindeki hareketinin benzetimi
Simulation of movement of spreading cortical depression (SCD) wavefront on the surface of human brain
  1. Tez No: 155400
  2. Yazar: KEMAL DURGUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UĞUR BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spreading Cortical Depression, Migrain, Neuroscience, Brain, Modelling, Simulation, Wavefront, Finite element
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
YAYILAN KORTEKS SİNYAL DEPRESYONU (YKD) DALGA CEPHESİNİN İNSAN BEYNİ YÜZEYİNDEKİ HAREKETİNİN BENZETİMİ Kemal Durgut ÖZ Yayılan Korteks Bastırımı (YKD), 1944' den beri bilinen ve migren ile ilişkisi olduğuna inanılan bir biyolojik fenomen olup etkilenen bölgelerde 2-5 mm/dk hızla yayılan nöral faaliyetlerin yavaşça ilerleyen bastırımıdır. Bir kez başlatıldığında, YKD uyarım noktasından itibaren korteks üzerinde dairesel olarak yaklaşık sabit bir hızla yayılır ve etkilenen bölgelerin biyoelektriksel faaliyetlerini geçici olarak bastırıma uğratır. Şimdiye kadar YKD çalışmaları küçük hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmiş olup insanlar üzerinde sadece benzetim çalışmaları denenmiştir ve etik sınırlamalardan ötürü insan beyninde çalışma yapılması mümkün değildir. Bu yüzden YKD' nin insan beyni üzerinde davranışının görsel benzetimini oluşturmak üzere bu çalışma ile YKD' nin dalga cephesi desenlerinin benzetimi yapılarak daha önce kobay beyni için denenen benzeri bir çalışmanın insan beyni için geliştirilmesi hedeflenmiştir. Benzetimde YKD belli zaman aralıkları ile örneklenmiş dalga cepheleri olarak modellenmiştir. Dalga cepheleri sonlu sayıda dipol tarafından oluşturulmuştur. 256 kesitli MRI görüntüsünden bölütleme yolu ile elde edilmiş beyin yüzey verileri hazır alınarak Visual C++ ortamında bir benzetim programı tasarlanmıştır. YKD hareketi benzetim programı sayesinde korteks üzerindeki herhangi bir noktadan başlatılmış ve son olarak beyni kapsayan yaklaşık 150 cm2 lik bir alanda başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar nöroloji uzmanları ile tartışılarak olumlu görüşler alınmıştır. Diğer bir yandan beyin yüzey verileri daha iyi örneklendiği zaman benzetimin daha geniş yüzeylerde de başarılı sonuç vereceğine inanılmaktadır. Anahtar Kelimeler : Yayılan Korteks Depresyonu, Nörobilim, Migren, Beyin, Modelleme, Benzetim, Dalga cephesi, Sonlu eleman. Danışman: Yrd. Doç. Dr. Uğur BAYSAL, Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
Özet (Çeviri)
SIMULATION OF MOVEMENT OF SPREADING CORTICAL DEPRESSION (SCD) WAVEFRONT ON THE SURFACE OF HUMAN BRAIN Kemal Durgut ABSTRACT Spreading Cortical Depression (SCD) is a biological phenomenon that has been known since 1944 and believed to be related with migrain. It is a slowly moving suppression of neuronal activity which propagates through affected regions at a rate of 2-5 mm/min. Once initiated, SCD propagates circularly with an approximately constant velocity through the cortex from the stimulation point and it supresses the bioelectrical activities of the affected regions temporarily. Up to now works related with SCD have been performed on small animals. Only simulations have been attempted on the human brain and for ethical reasons it is not possible to perform any work on human brain. Previously, SCD wavefront simulation have been developed on rat brain. This work is extension of the previous work and it is aimed to visualize the simulation of the movement of SCD on the human brain. In the simulation SCD has been modelled as wave fronts which have been sampled with certain time intervals. Wave fronts consist of finite numbers of dipols. Using present numerical brain data which has been obtained from 256 sectioned MRI images with the help of segmentation, a simulation program has been designed in the Visual C++ environment. With this simulation program, SCD movement has been started in an arbitrary point on the cortex and successfull results containing final 150 cm2 brain surface area have been achieved. These results have been discussed with neurologist and positive opinions have been obtained. On the other hand if we obtain more frequently sampled brain surface data, in wider areas simulation results will become more successfull.