Hydrologic modelling for Güvenç Basın
  1. Tez No: 15544
  2. Yazar: ZUHAL ÖZSARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN ALTINBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroloji, Yagış-Akış modelleri, Birim hidrograf Bitim Kodu : 6 24.02.02, Hydroiogy, Raifflall-runoff models, Unrt hydrograph
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET GÜVENÇ HAVZASININ HİDROLOJİK MODELLENMESİ ÖZSARAÇOCLU, Zuhal Yüksek Lisans Tezi, İns.Müh. Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK Eylül 1991,99 Sayfa Türkiye'de küçük havzalar, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. Yazıcı yağış ve akım ölçerlerinin bulunduğu havzalarda, yağış ve akım değerleri ölçülmektedir. Fakat bir çok küçük havzada ölçüm aleti olmadığı gibi, olanlarda da, ölçümler limnigraf yerine eşel yardımıyla yapılmaktadır. Bu tip havzalar için yagış-aklm ilişkilerinin çıkarılması gerekmektedir. Bu sebeple, bir model leme çalışmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada, Orta Anadolu Bölgesi'nin karakteristiklerini taşıyan Güvenç Havzası örnek havza olarak seçilmiş ve bu havzanın yağı ş -ak ım ilişkisini çıkarmak için de SCS modeli uygulanmıştır. Bu modelin uygulanmasında kullanılan bilgisayar programı, kullanım kılavuzu, modelden elde edilen, ve ölçümlerden elde edilen hidrograflar, havzanın bir saatlik birim hidrografı tez içerisinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROLOGIC MODELLING FOR GÜVENÇ BASIN OZSARACOGLU, Zuhal M.S. in Civil Engineering Middle East Technical University Supervisor : Prof. Dr. Doğan ALTIN8ILEK September 1991, 99 pages The small basins are operated by the General Directorate of Village Service, in Turkey. The runoff volumes, peak discharges and some hydrologicai characteristics are measured in the basins which have recorder type of rainfall and stream flow gages. But in many small catchments, instead of recording gages, only non-recording ones exist For these type of basins the rainfall-runoff relationship must also be obtained. In this study a rainfall-runoff modei,nameiy SCS is used for modelling for Güvenç Basin,which is selected as a representative basin from the Centerai Anatolian RegionJhe computer program, the use of the program, predicted and observed hydrographs are presented. The 1-hr unit hydrograph of the basin is also obtained for Güvenç basin.