Yaşam testinde kullanılan dağılımların ardışık testi
The sequential test of distributionsused in life testing
  1. Tez No: 155449
  2. Yazar: ÜMRA KEMERKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİL BACANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam testi dağılımları, Olasılık oranlarının ardışık testi, Karakteristik işlem fonksiyonu, Ortalama örneklem sayısı fonksiyonu, Cusum kontrol kartları, Life time distributions, Sequential probability ratio test, Operating characteristic curve, Average sample number, Cusum control charts
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
YAŞAM TESTİNDE KULLANILAN DAĞILIMLARIN ARDIŞIK TESTİ Ümra Kemerkaya OZ Bu çalışmanın amacı kalite ve güvenirlik kuramında ve özellikle yaşam testlerinde kullanılan olasılık dağılımlarına ilişkin olasılık oranlarının ardışık testinin kullanımı ve buna bağlı olarak cusum kontrol kartlarının kullanımını incelemektir. İkinci bölümde, yaşam testinde kullanılan normal, tersnormal, üstel, weibull, gamma olasılık dağılımları genel özellikleriyle verilmiş, olasılık oranlarının ardışık testinin kuramsal yapısı incelenmiş ve cusum kontrol kartlarının kullanımı tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, incelenen dağılımlara ilişkin ardışık test süreçleri, karakteristik işlem fonksiyonları ve ortalama örneklem sayısı fonksiyonları verilmiştir. Ayrıca kullanılan bu dağılımlardan normal ve tersnormal dağılım için ardışık teste dayalı olarak elde edilen cusum kontrol kartlarının sınırları verilmiştir. Dördüncü bölümde, hazırlanan bilgisayar programı yardımıyla kullanılan dağılımlara ilişkin yapay veri türetilerek ardışık testin kullanımı gösterilmiştir. Beşinci bölümde, çalışmaya dayalı elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE SEQUENTIAL TEST OF DISTRIBUTIONS USED IN LIFE TESTING Ümra Kemerkaya ABSTRACT The aim of this study is to introduce the use of sequential probability ratio test for some probability distributions which are used in quality and reliability theory especially in life tests and according to this the use of cusum control charts. In the second chapter, general properties of life time distributions are given, the theory of sequential probability ratio test is investigated and the use of cusum control charts is introduced. In the third chapter, the sequential test processes of life time distributions, operating characteristic curves and average sample number are given. Also, the boundries of cusum control charts for normal and inverse gaussian distribution which is based on sequential probability ratio test are given. In the fourth chapter, with the prepared computer program the use of sequential test is shown for life time distributions on the artificial data which are obtained from random generation. In the fifth chapter, according to study results are suggested.