Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examing the relationship between internet addiction and depression and life satisfaction of university students
  1. Tez No: 772169
  2. Yazar: HASAN ERDEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Depresyon, Yaşam Doyumu, Üniversite Öğrencileri, Internet Addiction, Depression, Life Satisfaction, University Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, internet bağımlılığı ile depresyon ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Çalışmanın örneklemini, gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen, Yakın Doğu Üniversitesi'nde öğrenim gören 184'ü kadın ve 216'sı erkek olmak üzere toplam 400 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler; SosyoDemografik Bilgi Formu, Young Internet Bağımlılığı Testi Kısa Formu (YİBT-KF), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS programından yararlanılarak frekans dağılımları oluşturulmuş, Bağımsız Gruplar t- testi, Pearson korelasyon katsayısı tekniği, Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniği, Post hoc LSD çoklu karşılaştırma testi analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılan 400 öğrenciden 208'i (%52) bağımlı olmayan, 136'sı (%34) muhtemel bağımlı ve 56'sı (%14) ise internet bağımlısı olarak belirlenmiştir. Bulgulara göre internet bağımlılığı ile depresyon arasında orta ve pozitif yönlü bir ilişki vardır. İnternet Bağımlılık Ölçeği'nden alınan puan arttıkça Beck Depresyon Envanteri'nden alınan puan da artmaktadır. İnternet bağımlılığı ile yaşam doyumu arasında zayıf ve negatif yönlü bir ilişki vardır. İnternet Bağımlılık Ölçeği'nden alınan puan arttıkça Yaşam Doyumu Ölçeği'nden alınan puan azalmaktadır. Cinsiyet, yaş, günlük internet kullanım süresi ve interneti kullanım amaçları ile internet bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ailenin aylık geliri, akademik genel not ortalaması ve bağlanılan cihaz ile internet bağımlılığı puanları arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between internet addiction and depression and life satisfaction of university students. The sample of the study consists of a total of 400 participants, 184 women and 216 men, studying at Near East University, selected by random sampling method. Data that used in this research obtained through the Socio-Demographic Information Form, Validation and psychometric properties of a short version of Young's Internet Addiction Test, Beck Depression Invantory (BDI) and Life Satisfaction Scale (LSS). In the analysis of data using the SPSS software frequency distributions have been established, independent groups t-test, Pearson correlation coefficient technique, one-way analysis of variance (ANOVA) techniques, post hoc LSD multiple comparison test analyzes were used. As a result of research involved 400 students from 208 (52%) non-dependent, 136 (34%) likely dependent and 56 (%14) it is determined as an internet addict. According to the results of internet addiction it is moderate and positive correlation between depression. While score from Internet Addiction Scale increase, from the Beck Depression Inventory score increases too. Internet addiction is a weak and negative correlation between life satisfaction. While the score received from Internet Addiction Scale increases, the score of Life Satisfaction Scale decreases. Gender, age, daily internet usage time with the internet and internet intended use was a significant difference between the scores of internet addiction. With monthly income of the family, academic average and connected devices no significant difference was observed between the scores of internet addiction.