Farklı büyüklükteki konutlarda mobilya kullanımına yönelik sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution suggestions of furniture usage in residences of various sizes
  1. Tez No: 155454
  2. Yazar: ÜSTÜN DEMET KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKER USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, mobilya, iç mimari, mekan düzenleme, House, furniture, indoor design, indoor furnishing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
FARKLI BÜYÜKLÜKTEKİ KONUTLARDA MOBİLYA KULLANIMINA YÖNELİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Üstün Demet KAYA Hacettepe Üniversitesi, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada, sosyal, ekonomik ve kültürel nedenlerle yaşamakta oldukları farklı büyüklükteki konutlarda kullandıkları mobilyaların mekan yerleşimi ile ilgili karşılaştıkları sorunların saptanması ve bu sorunların giderilmesi için alternatif çözümler sunulması amaçlanmıştır. Farklı büyüklükteki konutlarda mobilya kullanımı ile ilgili sorunların saptanması amacıyla bir anket hazırlanmış ve bu anket 125 kişiye rast gele ve yüz yüze temas yöntemiyle uygulanmıştır. Anket çalışması 75 m2, 80 m2 ve 85 m2 alana sahip 2+1 konutlar ile 100 m2 ve 120 m2 alana sahip 3+1 konutlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anketle elde edilen bilgilerin analizi sonucunda aile birey sayısına paralel olarak minimum konut alanının, 2+1 konutlarda 85 m2, 3+1 konutlarda 120 m2 olması gerektiği, lojman kullanıcılarının mobilya kullanımında, fonksiyonellik, modülerlik, toplanabilirlik, depolanabilirlik, dar hacimlilik ve hafiflik gibi kriterler aradığı saptanmıştır. Bu saptamalar sonucunda lojman kullanıcılarına, mobilya tercihlerinde, dolaplarının oransal modüllerden oluşmasına, dolap raflarının yüksekliğinin ayarlanabilir olmasına, koltukların yataklı olmasına, masaların açılır kapanır olmasına veya sehpaların iç içe geçebilir olmasına dikkat etmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
PROBLEMS AND SOLUTION SUGGESTIONS OF FURNITURE USAGE IN RESIDENCES OF VARIOUS SIZES Üstün Demet KAYA Hacettepe University, Department of Wood Product Industrial Engineering, Wood Product Industrial Engineering Section ABSTRACT In this study, determination and alternative solutions of the problems due to furnitures used in indoor furnishings of different sized houses used by peoples in different social, economical and cultural classes were investigated. In order to determine the furniture usage problems, a questionnaire was prepared and applied on randomly selected 125 users by using face-to-face method. This questionnaire was applied on 75 m2, 80 m2 and 85 m2 sized 2+1 houses and 1 00 m2 and 120m2 sized 3+1 houses. According to the analysis of the questionnaire, the minimum size of the houses should be 85 m2 for 2+1 houses and 100 m2 for 3+1 ones due to the number of individuals. Also, the furniture using preferences of public sevant quarter users were determined as, functionality, modulation, storage, narrow volume and lightness. As a result of these determinations, the proportional modulation of cupboards, adjustability of shelves, armchairs with beds and modularity of tables should be the preferences of the users.