Kanıt kuramında analitik birleştirme süreci
Analytic fusion process in evidence theory
  1. Tez No: 155455
  2. Yazar: MURAT BÜYÜKYAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL SUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dempster-Shafer Kuramı, Kanıt Kuramı, Kanaat Fonksiyonları, Temel Olasılık Atama Fonksiyonları, Veri Birleştirme, Analitik Birleştirme Süreci
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
KANIT KURAMINDA ANALİTİK BİRLEŞTİRME SURECİ Murat Büyükyazıcı ÖZ Kanıt kuramında, bağımsız kanıt kaynaklarından gelen bilgiyi birleştirmede kullanılmak üzere geliştirilen ilk yöntem Dempster'in birleştirme yöntemidir. Ancak bu birleştirme yöntemi, özellikle kanıt kaynaklarından gelen bilginin yüksek çelişkili olması durumunda, sezgilerle çelişen sonuçlar vermektedir. Dempster'in birleştirme yönteminin sezgilerle çelişen sonuçlar vermesi nedeniyle literatürde önerilen farklı birleştirme yöntemleri vardır. Dempster'in birleştirme yönteminde ve önerilen diğer birleştirme yöntemlerinde, sezgilerle çelişen sonuçların üç nedeni olduğu görülmüştür. Birincisi; temel olasılık atama fonksiyonlarının odak elemanlarının ikili birleştirme işlemlerinde, odak elemanlarının nitel özetlemesi sırasındaki veri kaybıdır. İkinci neden odak elemanlarından birbirine en uygun olanlarını eşleştirmeden genel birleştirme yapılmasıdır. Üçüncü neden ise; odak elemanlarının nicel özetlemesi sırasında, temel olasılık atama değerlerinin çarpımlarının kullanılmasıdır. Bu çalışmada; yukarıda sıralanan üç nedeni ortadan kaldırmak üzere, yeni bir birleştirme yöntemi olarak, Analitik Birleştirme Süreci önerilmiştir. Analitik Birleştirme Süreci; odak elemanların nitel özetlemesini sıklığa bağlı birleşim ile, odak elemanlarının eşleştirmesini 0-1 tamsayılı programlama modeliyle ve odak elemanlarının nicel özetlemesini geometrik ortalama ile yapan bir yöntemdir. Analitik Birleştirme Süreci'nde, odak elemanların eşleştirilerek birleştirilmesi ve odak elemanların nicel özetlemesinin temel olasılık atama değerlerinin çarpımları yerine geometrik ortalamaları ile yapılması sayesinde eşkuvvetlilik özelliği sağlanmaktadır. Yöntem ayrıca, süreklilik özelliğini de sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ANALYTIC FUSION PROCESS IN EVIDENCE THEORY Murat Büyükyazıcı ABSTRACT Dempster's rule of combination was the first rule defined for fusion of data coming from two independent bodies of evidence within the framework of evidence theory. However, especially in the case of existence of high conflict between two independent bodies of evidence, Dempster's rule of combination may produce counter-intuitive results. Because of those results, there are different proposed rules of combination in the literature. In this study, there have been seen three main reasons for counter-intuitive results in the Dempster's rule of combination and the other proposed rules of combination. The first reason is the data loss in the phase of pairwise combination of focal elements for qualitative summarizing. The second reason is that they may make a general combination without matching the most suitable focal elements with each other. The third reason is that they use the the product of basic probability assignment values of the focal elements in the phase of quantitative summarizing. With the aim of removing the three problems mentioned above, a new combination method“Analytic Fusion Process”is proposed. The Analytic Fusion Process is a method which obtains a qualitative summary of focal elements with frequentative union, matches the most aggreable focal elements with each other by using 0-1 integer programming, and produces quantitative summarizing of focal elements using the geometric mean. The Analytic Fusion Process provides the idempotence property by combining the focal elements matched with each other and produces quantitative summarizing using the geometric mean of the basic probability assignment values of focal elements, instead of taking their product. In addition to this, the proposed method also has the continuity property. Keyword: Dempster-Shafer Theory, Evidence Theory, Belief Function, Basic Probability Function, Data Fusion, Analytic Fusion Process. ' Advisor: Assc. Prof. Dr. Meral SUCU, Hacettepe University, Department of Statistics.