Fenvalerate'in lebistes balıkları (Poecilia reticulata) üzerine etkisinin belirlenmesi
The determination of acute effets of fenvalerate on guppies (Pocilia reticulata)
  1. Tez No: 155456
  2. Yazar: HÜLYA YANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDAT YERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik piretroid, Fenvalerate, Poecilia reticulata, Akut toksisite, LC50, Synthetic pyretroids, Fenvalerate, Poecilia reticulata, Acute toxicite, LC50
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
FENVALERATE'IN LEBISTES BALIKLARI (Poecilia reticulata) ÜZERİNE AKUT ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Hülya Yanık ÖZ Fenvalerate memelilere ve balıklara toksik olduğu bilinen bir sentetik piretroittir. Bu pestisitin Poecilia reticulata'dakı güven aralığınmn tespit edilmesi, maddenin ekosisteme vereceği zararların değerlendirilmesi, kullanımı ile ilgili tedbirlerin alınmasının sağlanması amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Deneyde kısa süreli (96 saat), statik (durgun) akut toksisite (LC50) deney metodu uygulanmıştır. Sonuçlar probit analiz metoduyla değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmada FENV'in LC50 değeri 607,28 p.g/1 olarak bulunmuştur. Bulunan LC50 değeri literatürdeki değerlerle kıyaslandığında, Lebistes balıklarının diğer türlere göre daha dirençli olduğu sonucunu vermiştir. Bu farklılıklar, değişik balık türleri arasında olduğu gibi aynı türle, aynı koşullar altında yapılan çalışmalarda da görülmektedir. Balığın direncini ortam hacmi, balığın boy uzunluğu, yaşam döngüsünün hangi evresinde bulunduğu, deneyde kullanılan ırkı, kimyasala maruz kalma süresi, kimyasalın formülasyonu, kimyasalın ortamdaki diğer kimyasallarla etkileşmesi gibi faktörler de etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF ACUTE EFFECTS OF FENVALERATE ON GUPPIES (Poecilia reticulata) Hülya Yanık ABSTRACT Fenvalerate is a synthetic pyretroid which is known to be toxic to mammalians and fish. This study is performed to determine the safety margins of this pesticide and to evaluate harmfull effects to ecosystem. Short term acute toxicity method was used in the experiments. Results were evaluated by probit analyses statistical method. The 96h LC50 value of fenvalerate has been determined as 607.28 jug/I in this study. This result has showed that guppies are more resistant than the other fish species to this pesticide when compared to the LC50 value in literature. The different responses to fenvalerate which is observed in the different fish species are reported in the same species and under the same conditions. The resistance of the fish can be effected by the volume of medium, length of the fish, period of life cycle, type of fish, exposure time, formulation of the chemical and interractions of the pesticide with other chemicals.