Çukurova yöresinden toplanan sütlerde sentetik piretroid insektisid varlığının araştırılması
Investigation of the presence of synthetic pyrethroid insecticide in milk samples collected from the çukurova region.
- Tez No: 225444
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER YARSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Süt, Sentetik Piretroid, Adana, Çukurova, Kalıntı, Milk, Synthetic Pyrethroid, Adana, Çukurova, Residue
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışma kapsamında, Adana ili'nden toplanan çiğ süt örneklerinde bazı sentetik piretroid ( ? -siyhalotrin, sipermetrin, deltametrin, permetrin ve fenvalerat) insektisid kalıntılarının varlığının araştırılması amaçlandı.Bu çalışmada Mart 2006- Şubat 2007 tarihleri arasında 4 dönem halinde toplanan 100 adet çiğ süt örneği ? -siyhalotrin, sipermetrin, deltametrin, permetrin ve fenvalerat varlığı yönünden incelendi. Örnekler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ?Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi için Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik? ilkeleri doğrultusunda alındı ve analiz aşamasına kadar uygun laboratuar şartlarında saklandı.Çiğ sütlerdeki sentetik piretroid varlığının araştırılması GC-MS-MS cihazında yapıldı. Bunun için öncelikle özütleme ve yöntemin laboratuar şartlarına uyarlanması sağlandı.Çalışma sonunda analiz edilen çiğ süt örneklerinde mevsimlere göre değişecek şekilde ? -siyhalotrin, sipermetrin, deltametrin, permetrin ve Fenvalerat varlığı tespit edildi. İnsektisid çeşidine göre ? -siyhalotrin 17, sipermetrin 11, Deltametrin 14, permetrin 11 ve Fenvalerat 3 örnekte pozitif olarak bulundu. Bununla birlikte sözkonusu maddelerin tolerans limitleri göz önüne alındığında l-siyhalotrin için 9, sipermetrin için 5, deltametrin için 13, permetrin için 6, Fenvalerat için 1 örnek tolerans limitlerinin üzerinde bulundu. Aynı şekilde insektisidlerin ortalama değerleri de l-siyhalotrin için 132,11 ppb; sipermetrin için 100,27 ppb; deltametrin için 92,21; permetrin için 262,72 ppb; Fenvalerat için 39,66 ppb olarak tespit edildi.Elde edilen sonuçlar çiğ sütlerde sentetik piretroidler yönüyle bazılarında tolerans limitlerini aşacak şekilde kirlenmenin olduğunu gösterdi. Söz konusu maddelere ilişkin 2005 yılındaki Tebliğ (`'Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner İlaçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliği'') ile tolerans limitlerinin getirilmesi de göz önüne alındığında kalıntı izleme planı kapsamında sürekli izlemelerin yapılması ve buna ilişkin laboratuvar alt yapısının oluşturulması gerekir.
Özet (Çeviri)
The scope of the study was to investigate the presence of some synthetic pyrethroid ( ? -cyhalothrin, cypermethrin, deltamethrin, permethrin and fenvalerate) insecticide residues in samples of raw milk collected from Adana province.In this study, presence of ? -cyhalothrin, cypermethrin, deltamethrin, permethrin and fenvalerate in 100 samples of raw milk collected between March 2006 and February 2007 in four phases were investigated. Samples were collected in accordance with the Ministry of Agriculture and Rural Development?s `Precautions to be taken when Tracing Specific Substances and Their Residues in Live Animals and Products of Animal Origin Guidelines? and were stored in proper laboratory conditions until their analysis.The presence of synthetic pyrethroid in raw milk was investigated using GC-MS-MS equipment. The extraction and the method were first adjusted to suit the laboratory conditions before proceeding with the investigation.At the end of the study, the presence of ? -cyhalothrin, cypermethrin, deltamethrin, permethrin and fenvalerate.in the samples of raw milk analysed were detected to change with seasons. ? -cyhalothrin 17, cypermethrin 11, Deltamethrin 14, permethrin 11 and fenvalerate 3 were positively identified to vary with the type of pesticide.In addition, when tolerance limits for these substances were taken into consideration 9 samples of ? -cyhalothrin, 5 samples of cypermethrin, 13 samples of deltamethrin, 6 samples of permethrin and 1 sample of fenvalerate were found to be above the limits. The rate or number of exceeded samples to MRL can be given by a sentence. Parallel to these results, the mean values of the insecticides were found to be 132,11 ppb, 100,27 ppb, 92,21 ppb, 262,72 ppb and 39,66 ppb for ? -cyhalothrin, cypermethrin, deltamethrin, permethrin and fenvalerate respectively.The results obtained show pollution of raw milk with some synthetic pyrethroids to be beyond the tolerance limits. When the need to establish the tolerance limits for these substances within the residue monitoring plan as stipulated in the 2005 Notice (Notice, The Turkish Food Codex, Maximum residue Limits of Veterinary Medication in Food of Animal Origin)on the related substances, there is need to establish laboratory infracture for continuous monitoring of these residues.