The Remaining life evaluation depending upon the design-time approach and distress observations in Ankara-Eskişehir experimental road
Ankara-Eskişehir deneme yolunda dizayn-zaman yaklaşımı ve bozulma ölçümlerine bağlı olarak kalan ömrün bulunması
  1. Tez No: 15548
  2. Yazar: UĞUR ANLIATAMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dingil yükü, Yüzey Def leksiyonları, Tekerlek izi, Çatlaklar, MAPCON, FWD(Düşen Ağırlıklı Def lektometre), FWD Def leksiyonu, Dizayn - Zaman grafiği
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET ANKARA - ESKİŞEHİR DENEME YOLUNDA DİZAYN - ZAMAN YAKLAŞIMI VE BOZULMA ÖLÇÜMLERİNE BAĞLI OLARAK KALAN ÖMRÜN BULUNMASI ANLIATAMER, Uğur Yüksek lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rüştü Yüce Eylül 1991, 106 sayfa Mevcut bir yolun kalan ömrünün belirlenmesi, üstyapı yönetimim" teşkil eden bakım ve takviyelendi rme karan için önem taşır. Bu maksatla yolun kalan ömrünün tayin edilmesine ilişkin bir prosedür geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma, 1988 ve 1989 yıllarında esnek olarak inşaa edilmiş Ankara - Eskişehir Deneme yolu üzerinden tolanan bilgiler ile gerçekleştirilmiştir. 1989 Eylülünden buyanada dingil yükleri tekerrürü, yüzey def leksiyonları, tekerlek izi ve çatlak ölçümleri kayıt edilerek aralarındaki koro! asyon bulunmaya çalışılmıştır. 50 KN luk FWD yüklemesi altında oluşan defleksiyon çanağı - v -esas olmak üzere, MAPCON kompüter programı ile tabakalara ait yaklaşık elastisite modülleri bulunmuştur. Bununla birlikte ELSYM5 kompüter programı sayesi ndede üstyapı da oluşan kritik gerilmeler ve bi r i m def ormasyol ar hesaplanmıştır. Yolun kalan ömrünün tesbitindede Dizayn - Zaman grafiği kullanılmaya çalışılmış ve esnek üstyapıların tasarımı için bir akış diyagramı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REMAINING LIFE EVALUATION DEPENDING UPON THE DESIGN - TIME APPROACH AND DISTRESS OBSERVATIONS IN ANKARA - ESKİŞEHİR EXPERIMENTAL ROAD ANLIATAMER, Uğur M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüştü Yüce September 1991, 106 pages The determination of the remaining life of an existing pavement structure is very much significant as the decision of maintenance or overlay activities which contribute the establishment of pavement management. For this purpose, it was tried to evaluate the procedure that remaining life can be effectively determined. This study includes some of the field results for the Ankara - Eskişehir Flexible Experimental Road which was constructed - i i i -in 1988 and 1989. Since September 1989, axle load and repetitions, surface deflections, rut depth and crack measurements have been recorded to find correlations between various parameters. MAPCON computer program was used to estimate the appropriate modulus of elasticity values for each layer to match the deflection bowl obtained under 50 KN FWD load, whereas ELSYM5 computer program was utilized to determine the critical tensile strains and stresses in the pavement structure. It is attempted to determine the remaining fatigue life of the flexible pavement by the use of the Design - Time concept and a flow chart is proposed for the design of flexible pavements. Key Words Axle Load, Surface Deflections, Rut Depth, Cracks, MAPCON, FWD (Falling Weight Deflectometer), FWD Deflection, Design - Time Concept - iv -