Borojips ile sulu çözeltilerden Cr(VI) ve Fe(III) iyonlarının uzaklaştırılması şartlarının araştırılması
Cr(VI) and Fe(III) ions removal condition resource from aqueous solution with borogypsum
- Tez No: 337864
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorbsiyon, Krom(VI), Demir(III), DFK, Tiyosiyonat, Bor, Borojips, İzoterm, Adsorption, Chromium(VI), Iron(III), DFK, Thiocyonate, Boron, Borogypsum, İzoterms
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Krom (VI) kuvvetli bir yükseltgeyici ajandır. Karsinojenite ve mutajenitesi nedeniyle canlılarda toksik etkisinin yüksek olması, krom (VI) tayinini önemli hale getirmiştir. Demir(III) miktarının belirli değer aralığının üzerine çıktığında veya altına indiğinde canlılar için olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Bu çalışmada Kütahya?nın Emet ilçesinde bulunan bor işletmesine ait kolemanitten borik asit üretiminde açığa çıkan jips atığının orta tabaka borojipsi kullanılmıştr. Borojips, borojipsin kalsine hali ve asit ile magnetit modifikasyonları denenerek belirtilen metaller üzerindeki adsorpsiyon kapasitesi artırımı denenmiştir. Elde edilen adsorbanlar üzerinde analitik parametreler olarak kompleksin oluşum pH?sı, ligand miktarı, temas süresi, adsorbans miktarı, karıştırma hızı, ortam sıcaklığının adsorbsiyon üzerindeki etkileri batch sistemde incelenmiştir. Freunlich ve Langmuir izotermleri hesaplanmıştır. Bu çalışma esnasında literatürdeki benzer çalışmalardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The batch removal of Cr(VI) from aqueous solution using low-cost used middle class borogypsum from waste of kutahya emet boric acids plant under different experimental conditions was investigated in this study. Adsorption application used borogypsum, calcined borogypsum, modification with acids and magnetite. These adsorbents worked pH range, ligand measure, contact time, adsorbent measure, heat parameters. These measure made batch methods. The Freundlich isotherm and Langmuir isotherm fitted well to the data of Cr (VI) sorption capacity of borogypsum and borogypsum?s derivative. The researcher benefited from similar studies while working on analytical paramaters in this application. Chromium(VI) is a strong oxidizing agent. Its highly carcinogenicity and mutagenicity effected humans and animals therefore chromium(VI) detection was important in last decades. Whether iron(III) measure behind a specific range of values or upon that so humans healty bad affected this stuation.