Bir grup orta öğretim öğrencilerinin düzlem geometri öğretiminde cinsiyet farklılıkları üzerine bir çalışma
A study on secondary school student's sexual differences on euclid geometry teaching
- Tez No: 155613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR KIRMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geometry, angle, triangen, conception and features, conception learning and formation, misconception, sex differences
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİR GRUP ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN DÜZLEM GEOMETRİ ÖĞRETİMİNDE CİNSİYET FARKLILIKLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Banu KABATAŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. S. Uğur Kırmacı Bu çalışmanın amacı, orta öğretim seviyesindeki 10. ve 11. sınıf öğrencilerinin geometride açılar konusundaki öğrenme düzeylerini, hatalar, kavram yanılgıları ve cinsiyet açısından incelemektedir. Araştırmanın örneklerini, 2002-2003 öğretim yılında Erzurum Cumhuriyet Lisesinde okumakta olan 10. ve 11. sınıftan Fen ve Türkçe-Matematik alanlarından birer şube olmak üzere toplam 139 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 10 tane açık uçlu soru içeren sınavdan elde edilmiştir. Araştırma sorulan çeşitli Geometri Test kitaplarından seçilmek suretiyle derlenmiştir. Soruların geçerlilikleri, örneklerini oluşturan bir grup öğrenciye uygulandıktan sonra ispatlanmıştır. 2004, 86 sayfa Anahtar Kelimeler : Geometri, açı, üçgen, kavram ve özellikleri, kavram öğrenme ve oluşturma, kavram yanılgısı, cinsiyet farklılıkları
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON SECONDARY SCHOOL STUDENT'S SEXUAL DIFFERENCES ON EUCLD3 GEOMETRY TEACHING BANU KABATAŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Education Supervisor: AsstProf.Dr.S.Uğur KIRMACI The aim of this study is to investigate the learning levels of the children in tenth and eleventh grade, mistakes and misconceptions in the angle subject of geometry in the inspect of sex.The subjects of the study are formed 139 children from tenth and eleventh grade science and Literature-Maths departments who study in Erzurum Cumhuriyet high school. The data of the study is obtained from a paper consisting of ten open-comment questions.Study questions are cited from different kind of geometry test boks. The validity of the questions were proved after a group of students were treated to them. 2004,86 pages