Yapısalcılığın ortaöğretim öğrencilerinin geometri dersindeki çokgenler konusuyla ilgili başarılarına ve geometriye yönelik tutumlarına etkisi
The effect of constructivism on the secondary students' achievement of the subject of polygon in geometry course and on the attitudes towards geometry
  1. Tez No: 155612
  2. Yazar: ŞÜKRÜ İLGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFULLAH HIZARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısalcılık, Geometri, Çokgenler, Başarı, Tutum, Constructivism, Geometry, Polygon, Achievement, Attitude u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAPISALCILIĞIN ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN GEOMETRİ DERSÎNDEKİ ÇOKGENLER KONUSUYLA İLGİLİ BAŞARILARINA VE GEOMETRİYE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ Şükrü İLGÜN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr. Seyfullah HIZARCI Yapısalcılık temel olarak matematiksel bilgi ve onun gelişimi hakkında düşünmek için farklı bir yol sunmaktadır. Bu çalışmada, yapısalcı öğrenmenin ortaöğretim geometri dersinde yer alan çokgenler konusundaki öğrenci basanlarına ve öğrencilerin geometriye yönelik tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırma Erzurum ili Aşkale ilçesindeki Aşkale Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri üzerinden yürütülmüştür. Nicel verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve bağımsız grup t-testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir; yapısalcılığın ortaöğretim öğrencilerinin geometri dersinde çokgenler konusundaki başarılarına ve geometriye yönelik tutumlarına önemli bir etkisi vardır 2004, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF CONSTRUCTIVISM ON THE SECONDARY STUDENTS' ACHIEVEMENT ON THE SUBJECT OF POLYGON IN GEOMETRY COURSE AND ON THE ATTITUDES TOWARDS GEOMETRY Şükrü İLGÜN x Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Education Supervisor: Yrd.Doc.Dr. Seyfullah HIZARCI Constructivism offers fundamentally a different way to think about mathematical knowledge and its development. In this study, the effectives of constructivist learning on students' achievements dealing with polygon subject in secondary geometry course and on their attitudes towards geometry is researched. The research was carried out on 1 1 th class pupilsof Aşkale Secondary School in Erzurum. In the analysis of the guantitatiue data, mean, standart deviation and in dependent group t-test were used. The findings can be summarized as follows: Constructivism has a significance effect on secondary students' achievement dealing with polygon subject in geometry course and on their attitudes towards geometry. 2004, 77 pages