Aflatoksin B1'in Drosophila melanogaster'in politen kromozomları üzerine klastojenik etkileri
The clastogenic effects of aflatoxin B1 on polytene chromosomes of Drosophila melanogaster
- Tez No: 155618
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HANDAN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: AFBı, D. melanogaster, Politen Kromozom, Kromozomal Anormallik, Klastojenik Etki, AFBi, D. melanogaster, Polytene Chromosome, Chromosomal Abnormality, Clastogenic Effect
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AFLATOKSİN Bı'İN Drosophila melanogastef'm POLİTEN KROMOZOMLARI ÜZERİNE KLASTOJENİK ETKİLERİ Turgay ŞİŞMAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zooloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Handan UYSAL Bu çalışmada, toksik bir küf metaboliti olan AFBı'in Drosophila melanogasier'in 3. evre larvalarının tükrük bezi politen kromozomları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 0.8 ppm AFBı çözeltisi ergin bireylerin besiyerlerine ilave edildi. Ebeveynlere ait yumurta ve larvaların gelişimi, AFBı'li besiyeri içinde tamamlandı. Gelişimini tamamlamış 3. evre larvalardan tükrük bezi politen kromozom preparatları hazırlandı. Mikroskobik incelemeler sonucu, bu preparatlarda politen kromozomların X, 2L, 2R, 3L ve 3R kollarında farklı bant bölgelerini kapsayan çeşitli kromozomal hatalar ( kırılma, yan kırılma, asinapsis, bantlararası daralma, ektopik uzantı gibi) tespit edildi. AFBı içermeyen besiyerinde yetiştirilen 3. evre larvalardan ise kontrol grubuna ait preparatlar hazırlandı. Deney grubunda gözlenen kromozomal hataların kontrol grubuna ait hücrelerde bulunmadığı saptandı. Kontrol ve deney grupları arasında ki bu fark istatistiksel olarak önemli bulundu (PO.05). AFBı'in sebep olduğu bütün bu kromozomal değişimlerin olası mekanizması literatür ışığında tartışıldı. 2004, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE CLASTOGENIC EFFECTS OF AFLATOXIN B, ON POLYTENE CHROMOSOMES OF Drosophila melanogaster Turgay ŞİŞMAN Atatürk University Science Institue Main Branch of Zoology Consultant: Assist. Prof. Dr. Handan UYSAL In this study, the effects of AFBi, a mold metabolite, on the third instar larvae salivary gland polytene chromosomes of A melanogaster were investigated. For this purpose, 0.8 ppm AFBi was added to medium of adult individuals. The developing of eggs and larvae belonging to parentals were completed in the AFBi containing medium. The polytene chromosome slides were prepared from third instar larvae which have finished the developing. As a result of microscopic investigations, some chromosomal aberrations ( as break, semi break, asynapsis, shrinking interbands, ectopic pairing) in the different banding regions of X, 2L, 2R, 3L and 3R arms of polytene chromosomes were observed. The slides of control groups were prepared from the third instar larvae which developed in the medium without AFBi. The chromosomal abnormalities of experiment groups were not observed in the cells of control groups. It was found that the difference between control and test groups is statistically significant (PO.05). The possible mechanism of the all chromosomal abnormalities caused by AFBi was discussed in accordance with literature. 2004, 46 pages