Analysis of transient recovery voltages across high voltage circuit breakers
Yüeksek gerilim kesicileri üzerindeki geçici rejim toparlanma gerilimlerinin analizi
  1. Tez No: 15565
  2. Yazar: TUFAN CAN UZUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yüksek gerilim kesicileri, geçici rejim toparlanma gerilimi, toparlanma gerilimi artış hızı, arıza akımına anahtarlama, iletim hattı arızaları, high voltage circuit breakers, transient recovery voltages, rate-of-rise of recovery voltages, fault switching, power transmission faults
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
O V. K T YuKSEK GERİLİM KESİCİLERİ ÜZERİNDEKİ GEÇİCİ REJİM TOPARLANMA GERİLİMLERİNİN ANALİZİ UZUNER, Tufan Can Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Böl. Toy. yöneticisi: Doç. Dr. Nezih GÜVEN Şubat 1991, 191 Sayfa Kesicilerin arıza akımına açması sonucu kesici kutupları sırasında meydana gelen geçici rejini toparlanma gerilimleri anahtar lama teçhizatında ve kesicinin kendisinde zarara sebebiyet verebilir. Bu çalışmada sistem parametrelerinin ve değişik şebeke konf igürasyonlarının geçici rejim toparlanma gerilimleri üzerindeki etkileri incelenmiş, ve 1993 yılı için planlanan Türkiye Güç Sistemin` ndeki Atatürk- Yeşi lhisar-Temel1i hatları üzerinde pratik bir çalışma yapılmıştır. Araştırmalarda ana araç olarak Elektromanyetik Geçici Rejim Programı“EMTP”kullanılmıştır. Arızalı hatta bağlı diğer hatların sayılarının, uzunluklarının, yansıyan dalgaların ve arıza akımının geçici rejim toparlanma gerilimleri üzerinde etkili oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF TRANSIENT RECOVERY VOLTAGES ACROSS HIGH VOLTAGE CIRCUIT BREAKERS UZUNER, Tufan Can M.S. in E.E.Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nezih GÜVEN February 1991, 191 Pages Transient Recovery Voltages occur i ng across circuit breaker contacts after the interruption of fault currents may cause damages on the switchgear equipment and on the circuit breaker itself. In this study, effects of the system parameters and the network configurations on the transient recovery voltages are investigated and a practical study is made on Atatürk-Yeşilhisar- Temelli 380 kV EHV lines of the planned 1993 Turkish Power System. The Electromagnetic Transient Program (EMTP) is utilized as the basic tool for the investigation. Number and lengths of the neighbouring lines to the faulted line, reflected waves and the fault current are found to be most effective on transient recovery voltages.