Farmasötik preparatlar ve biyolojik sıvılarda, tramadol-HCL'ün dönüşümlü voltametri, UV-Visible spektrofotometre ve HPLC-DAD yöntemleriyle miktar analizi
Quantitative determination of tramadol-HCL by cyclic voltammetry, UV-Visible spectrophotometry and HPLC-Dad methods in pharmaceutical dosage froms and biological fluids
- Tez No: 155669
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜCEL KADIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tramadol hidroklorür, dönüşümlü voltametri, UV-Vis. spektrofotometri, türev spektrofotometri, HPLC-DAD yöntemi, Tramadol hydrochloride, cyclic voltammetry, UV-Visible spectrophotometry, derivative spectrophotometry, HPLC-DAD method u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Doktora Tezi FARMASÖTİK PREPARATLAR VE BİYOLOJİK SIVILARDA, TRAMADOL- HCL'ÜN DÖNÜŞÜMLÜ VOLTAMETRİ, UV-VISIBLE SPEKTROFOTOMETRE VE HPLC-DAD YÖNTEMLERİYLE MİKTAR ANALİZİ Aysel KÜÇÜK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yücel KADIOĞLU Bu çalışmada geliştirilen dönüşümlü voltametri yöntemi, TramadoPün miktar tayini için fartnasötik dozaj formlarına kolaylıkla uygulandı ve valide edildi. İki farklı çözücü ortamında (metanol ve su), farmasötik preparatlarda TramadoPün belirlenmesi için UV-Vis. spektrofotometresiyle bir miktar tayini çalışması yürütüldü ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. İnsan plazmasındaki (in vitro ortamda) Tramadol konsantrasyonlarım belirlemek için basit bir sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak, UV-Vis. ve türev spektroskopisi yöntemleri geliştirildi ve valide edildi. Tramadol, iki farklı çözücü ortamında, ters-faz HPLC-DAD yöntemi ve izokratik mobil faz sistemi kullanılarak farmasötik preparatlarda belirlendi. Sonuçlar istatiksel olarak değerlendirildi. Yöntem, insan ve tavşan plazma numunelerine (in vitro) sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılarak başarılı bir şekilde uygulandı ve valide edildi. Ayrıca bu miktar tayini yöntemi, iki tavşan üzerinde farmakokinetik bir çalışma için Tramadol numuneleri analizine uygulandı ve farmakokinetik parametreler incelendi. Saf Tramadol-HCl standardı kullanılarak geliştirilen analitiksel yöntemlerin hepsinin farmasötik preparatlara ve biyolojik sıvılara başarılı bir şekilde uygulanabüeceği sonucuna varıldı. 2004, 153 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis QUANTITATIVE DETERMINATION OF TRAMADOL-HCL BY CYCLIC VOLTAMMETRY, UV-VISIBLE SPECTROPHOTOMETRY AND HPLC-DAD METHODS IN PHARMACEUTICAL DOSAGE FORMS AND BIOLOGICAL FLUIDS Aysel KÜÇÜK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Yücel KADIO?LU The developed Cyclic Voltammetric method in this study was easily applied and validated to pharmaceutical dosage forms for quantitative determination of Tramadol. A quantitative study by UV-Vis. Spectrophotometer for the determination of Tramadol in pharmaceutical ampoule forms in two different solvent media (methanol and water) was performed and the results were evaluated statistically. UV-Vis. and Derivative Spectrophotometric methods were developed and validated to determine Tramadol concentrations in human plasma (in vitro) by using a simple liquid-liquid extraction method. Tramadol was determined in pharmaceutical dosage forms for two different solvent media by using reverse-phase HPLC-DAD method and the system of isocratic mobile phase. The results were evaluated statistically. The method was successfully applied and validated to the analysis of human and rabbit plasma (in vitro) samples by using liquid-liquid extraction method. The quantitative method was also applied to the analysis of Tramadol samples for a pharmacokinetic study in two rabbits (in v/vo^and the pharmacokinetic parameters were examined. All of the analytical methods developed by using pure Tramadol-HCl standard were concluded that could be successfully applied to pharmaceutical formulations and biological fluids. 2004, 153 paper