Bazı ağaç kabuklarından elde edilen metanolik ekstrakların radikal temizleme aktiviteleri
Radical scavenging activities of methanolic extracts obtained from some tree bark samples
- Tez No: 155870
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVGİ KOLAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağaç Gövde Kabuğu, Antioksidan, Adi Ceviz, Mor Çiçekli Orman Gülü, Kızılcam, Kokulu Ardıç, Okaliptüs, Lübnan Sediri, Halep Çamı, Adi Servi, Kazdağı Göknarı, Karaçam, Serbest Radikal Temizleme, DPPH, Lipid Peroksidasyonu, Peroksinitrit, Süperoksit, Trunk Bark, Antioxidant, Common Walnut, Rhododendron, Red Pine, Lion Juniper, Tasmanian Blue Gum, Lebanon Cedar, Aleppo Pine, Halion Cypress, Kazdağı Fir, Black Pine, Free Radical Scavenging, DPPH, Lipid Peroxidation, Peroxynitrite, Superoxide VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Çeşitli bitkilerin, meyve, yaprak, tohum, çiçek, kabuk, gövde gibi kısımlarından elde edilen ekstrakların biyolojik aktifliklerinden yararlanma yollan son yıllarda bir hayli artmıştır. Yapılan bu çalışmada Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden toplanan Adi Ceviz, (Juglans regid), Kızılcam (Pinus brutid), Mor Çiçekli Orman Gülü {Rhododendron ponticum), Kokulu Ardıç (Juniperus foetidissimd), Okaliptüs (Eucalyptus globulus), Lübnan Sediri (Cedrus libani), Halep Çamı (Pinus halepensis), Adi Servi (Cupressus sempervirens), Kazdağı Göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani) ve Karaçam (Pinus nigra) gibi on farklı ağaç türünün dal ve gövde kabuklarından elde edilen ekstrakların serbest radikal temizleme aktiviteleri incelenmiştir. Antioksidanca zengin ekstraklar on ağaç kabuğundan metanolik bir solvent kullanılarak elde edilmiştir. Toplam fenolik madde, süperoksit anyonu temizleme aktivitesi, peroksinitrit temizleme aktivitesi, DPPH (2,2-difenil-l-pikrilhidrazil) radikali temizleme aktivitesi ve lipid peroksidasyonu engelleme aktivitesi standart referans antioksidanlar olan BHT, Troloks ve askorbik asit kullanılarak tayin edilmiştir. Tüm örnekler antioksidan aktivite gösterirken antioksidan aktivitelerin örneklerin konsantrasyonuna bağımlı olarak değişim gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca özellikle; Okaliptüs, Kızılçam,Lübnan Sediri ve Halep Çamı gibi türlerin diğer türlerden daha yüksek radikal temizleme yeteneği olduğundan dolayı bu biyolojik aktif bileşiklerden her birinin iyi birer antioksidan kaynağı olabileceği, yapılacak daha ileri çalışmalarla bunların gıda katkı maddesi olarak gıda sanayinde ve eczacılıkta kullanılabilir potansiyele sahip olabilecekleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Radical Scavenging Activities of Methanolic Extracts Obtained from Some Tree Bark Samples There is a growing interest in and increasingly wide use of the biologically active extracts of different plant parts such as fruit, seed, leaf, wood and bark. We, thus, investigated free radical scavenging activity of the trunk bark extracts often tree species, Common Walnut (Juglans regia), Red Pine (Pimis brutia), Rhododendron {Rhododendron ponticum), Lion Juniper {Jtmiperus foetidissimd), Tasmanian Blue Gum {Eucalyptus globulus), Lebanon Cedar {Cedrus libani), Aleppo Pine {Pinus halepensis), Halion cypress {Cupressus sempervirens), Kazdağı Fir {Abies nordmanniana subsp. equi-trojani) and Black Pine {Pinus nigra) which were obtained from different regions of Anatolia. Antioxidant-rich fractions were extracted from trunk-bark of the ten species by using methanol as solvent in soxhlet apparatus. Total phenolics, scavenging activities of superoxide radical, DPPH (2,2-diphenyl- 1-picrylhydrazyl), and peroxynitrite, and lipid peroxidation inhibitory activity measurements were used as antioxidant capacity determinants, using BHT, vitamin C and Trolox as reference. The antioxidant activities were also found to be related with the sample concentration. All of the samples showed moderate to high antioxidant activity. All the extracts, especially those from Tasmanian Blue Gum, Red Pine, Lebanon Cedar and Aleppo Pine trunk bark, proved to be good sources of antioxidants and to deserve further investigation as to their individual biologically active components, which may be an attractive source of nutraceutical supplements and of medicinal ingredients.