Galsama ağlarında barbunya balığı (Mullus barbatus Linnaeus, 1758) seçiciliği
Gillnet selectivity for red mullet (Mullus barbatus Linnaeus, 1758)
- Tez No: 155883
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET CEMAL DİNÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Galsama Ağlan, Barbunya (Mullus barbatus), Monofilament Ağlar, Multifilament Ağlar, Karadeniz. VI, Selectivity, Gillnets, Red mullet (Mullus barbatus), Monofilament Nets, Multifilament Nets, Black Sea. VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu çalışmada Karadeniz' de barbunya (Mullus barbatus, Linn. 1758) balığı avcılığında yoğun olarak kullanılan sade galsama ağlarının seçiciliği hesaplanmıştır. 2002 ve 2003 yıllarında Trabzon ili Akçaabat ilçesi ve Faroz mevkilerinde yapılan denemelerde 32, 36, 40 ve 44 mm ağ göz açıklığında ve E= % 50 oranında donatılmış monofilament ve multifilament ağlar kullanılmıştır. Seçicilik parametreleri, Holt tarafından geliştirilen“Dolaylı Yöntem”kullanılarak tespit edilmiştir. Monofilament ve multifilament ağların seçicilik parametreleri belirlenmiş ve aynı ağ göz açıklığındaki ağların birbirleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Monofilament ağlar için yapılan seçicilik hesaplamalarında, 32 ve 36 mm ağların seçicilik faktörü 4.12, optimum yakalama boylan sırası ile 13.19 ve 14.84 cm, 36 ve 40 mm ağların seçicilik faktörü 4.29 ve optimum yakalama boylan şurası ile 15.44 ve 17.16 cm, 40 ve 44 mm ağların seçicilik faktörü 3.91 ve optimum yakalama boylan sırası ile 15.67 ve 17.24 olarak belirlenmiştir. Tüm monofilament ağların ortak seçicilik faktörü ise 4.12 olarak belirlenmiştir. Multifilament ağlar için yapılan seçicilik hesaplamalarında 32 ve 36 mm ağların seçicilik faktörü 4.54, optimum yakalama boyları sırası ile 14.53 ve 16.97 cm, 36 ve 40 mm ağlar için seçicilik faktörü 4.25, optimum yakalama boylar sırası ile 15.28 ve 16.97 cm, 40 ve 44 mm ağlar için seçicilik faktörü 4.27 ve optimum yakalama boylan şurası ile 17.07 ve 18.79 cm olarak belirlenmiştir. Tüm multifilament ağların ortak seçicilik faktörü ise 4.36 olarak bulunmuştur. Monofilament ağlardan 36 ve 40 mm ağ grubu, multifilament ağlarda ise 32 ve 36 mm ağ grubunun daha seçici olduğu belirlenmiştir. Ancak, genel olarak araştırılan ağ gruplan içersinde multifilament ve monofilament ağların seçicilik faktörleri arasındaki farkın istatistiksel olarak önemsiz olduğu (P>0.05) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Gillnet Selectivity for Red Mullet (Mullus barbatus Linnaeus, 1758) In this study, the selectivity parameters for the gill nets that are commonly used in red mullet (Mullus barbatus Linnaeus, 1758) fishing were investigated. The study was conducted on Akçaabat and Faroz coasts, west of Trabzon during 2002-2003. Monofilament and multifilament gill nets were used as main study material. Each group of net consists of 32, 36, 40 and 44 mm stretched mesh size and has a hanging ratio of %50. The selectivity parameters were calculated by means of indirect method proposed by Holt. The selectivity parameters for monofilament and multifilament nets groups were estimated and the comparison of these parameters was presented. The selectivity factor for 32 and 36 mm monofilament nets was found to be 4.12 and the optimum selection lengths were 13.19 and 14.84 cm, respectively. For 36 and 40 mm nets, the selectivity factor was 4.29 and the optimum selection lengths were 15.44 and 17.16 cm, respectively. For 40 and 44 mm nets, the selectivity factor was 3.91 and the optimum selection lengths were 15.67 and 17.24 cm, respectively. The common selectivity factor for the monofilament gillnets was found to be 4.12. For multifilament gillnets, the selectivity factor for 32 and 36mm nets was found as 4.54 and the optimum selection lengths were 14.53 and 16.97 cm, respectively. For 36 and 40 mm nets, the selectivity factor was 4.25 and the optimum selection lengths were 15.28 and 16.97 cm, respectively. For 40 and 44 mm nets, the selectivity factor was 4.27 and the optimum selection lengths were 1 7.07 and 1 8.79 cm, respectively. The common selectivity factor for the multifilament gillnets was found to be 4.36. Within the monofilament nets the 36 and 40 mm net group, within the multifilament nets the 32 and 36 mm net group were noticed to have relatively high selectivity features. However, from the general comparison between monofilament and multifilament net the differences in the selectivity factors were statistically found to be insignificant (P>0.05).