Gümüşhane ve yakın yörelerindeki erken-orta jura yaşlı Şenköy formasyonu'nun çökel özellikleri ve birikim koşulları
Sedimentary characteristics and accumulation conditions of early-middle jurassic aged Şenköy formation nearby Gümüşhane
  1. Tez No: 155884
  2. Yazar: RAİF KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Pontidler, Gümüşhane, Erken-Orta Jura, Rift, Calcari Ammonitico Rosso, Kumtaşı, Kaynak Alan, Volkaniklastik, Havza Analizi VII, Eastern Pondites, Gümüşhane, Early-Middle Jurassic, Rift, Calcari Ammonitico Rosso, Sandstone, Provenance, Volcano-elastic, Basin Analysis Vffl
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
ÖZET“Gümüşhane ve Yakın Yörelerindeki Erken-Orta Jura Yaşlı Şenköy Formasyonu'nun Çökel Özellikleri ve Birikim Koşullan”isimli bu çalışmayla Gümüşhane ve yalan çevresindeki çökellerin birikim süreci Hettangiyen (?)-Bathoniyen olarak sınırlandırılmış ve birim Şenköy Formasyonu olarak adlandırılmıştır. Şenköy Formasyonu'nun yaydım, dağılım, geometri, kayatürü, çökel yapı-doku mikro ve makro karakteristikleri ile fosil içeriğinin saptanması amacıyla Gümüşhane ve yakın yörelerinde 9 ayrı pilot alanın ayrıntılı jeolojik haritası yapılmış ve 20 ayrı noktadan ölçülü stratigrafik kesit alınmıştır. 2 m. ile 2243 m. arasında değişen kalınlıklar sunan formasyon yanal yönde ani ve hızlı fasiyes değişimleri sunar. Elde edilen bulgular Şenköy Formasyonu'nun karasal-bataklık, sığ deniz-kıyı, açık deniz ortamlarında çökeldiğini gösterir. İstifin genellikle taban seviyelerinde yer alan kırıntılı çökellerin mağmatik yaydan ve kıtasal blok kökenli kaynak alanlarından türediği,“Calcari Ammonitico Rosso”fasiyesinde biriken bol fosilli, karbonatlı ve kırmızı renkli çökellerin açık deniz ortamında, istiflerde en kaim gövdeyi oluşturan volkaniklastiklerin ise türbiditik işlemlerin kontrolünde çökeldikleri belirlenmiştir. Şenköy Formasyonu'nun kayatürü, çökel özellikleri, dağılım, yayılım, kalınlık ve fasiyes değişimleri, palinolojik ve paleontolojik özellikleri, bu formasyonun Erken-Orta Jura zaman aralığında etkin olan gerilmelere (transtensiyon) bağlı olarak gelişen bir rift havzasında çökelmiş olduğunu gösterir. KD-GB ve D-B yönünde uzanıma sahip olan çökelme ortamım kuzeyden ve güneyden sınırlayan Gümüşhane ve Köse yükselimleri, Hettangiyen' den Kalloviyen'e kadar giderek azalan oranda, havzaya kırıntı sağlamıştır. Şenköy Formasyonu'nu oluşturan çökellerin yaş, kalınlık ve fasiyes özelliklerinden yola çıkılarak, çalışma alam içerisinde kuzey-güney, kuzeydoğu-güneybatı ve doğu batı yönlerinde havza asimetrisi kanıtlanmıştır. Elde edilen tüm bulguların ışığında ve önceki çalışmalardaki tektonik veriler kullanılarak Hettangiyen- Kalloviyen süreçlerine ilişkin paleocoğrafik yaklaşımlar ve havza modelleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sedimentary Characteristics and Accumulation Conditions of Early-Middle Jurassic Aged Şenköy Formation Nearby Gümüşhane In this study, Jurassic sedimentary rocks of the Gümüşhane area are studied and their accumulation period is bracketed as Hettangian-Callovian. The name“Şenköy Formation”are given these rock units using their lithostratigraphical characteristics. In order to figure out outcropping, distribution, geometry, rock types, micro and macro structural characteristics and fossil content of the Şenköy formation, nine different locations nearby Gümüşhane area have been mapped in detail and twenty stratigraphic section have been measured. Thicknesses of the formation vary from 2 to 2243 meters and shows abrupt facies changes in laterally. Obtained data indicate that the Şenköy Formation has been accumulated in terrestrial-swamp, shallow sea-shore, open sea environments. While detrital sediments of the bottom of the sequence have been derived from magmatic arc and continental block provenance, the calcareous and red colored sediments with abundant fossils that is“Calcari Ammonitico Rosso”facies has been accumulated in open sea environment. Volcano-clastic rocks that is the thickest body of the formation and they have been occurred by turbiditic processes. Sedimentological, palinological and paleontological characteristics of the Şenköy formation indicate that it is developed in a rift basin controlled by extensional and transtensional forces that active during early-mid Jurassic. The basin extents NE-SW and E-W directions and Gümüşhane and Köse which have provided gradually decreasing amount of terrigenous material from the Hettangian to the Callovian, highs setting a limit form north and south, respectively. Age, thickness and facies characteristics of the Şenköy formation are used to prove the existence of the north- south, northeast-southwest and east-west asymmetries in the basin. In the light of all findings in this study and tectonic data of previous studies, basin models and some paleogeographic approaches are produced for the Gümüşhane areas during Hettangian and Callovian time span.