Amidoksim gruplarınca zenginleştirilmiş polimerik adsorban sentezi, karakterizasyonu ve uranil iyonlarının adsorpsiyonunda kullanımı
Synthesis and characterization of polymeric adsorbent with enriched amidoxime groups and its use for uranium lons adsorption
- Tez No: 155955
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUNCER ÇAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: GMA aşdanmış mikroküre, PGMA, süspansiyon polimerizasyonu, amidoksimasyon, ön-ışınlama ile aşılama, modifiye edilmiş GMA aşılaması, UC>22+ adsorpsiyonu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
AMİDOKSİM GRUPLARINCA ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ POLİMERİK ADSORBAN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE URANİL İYONLARININ ADSORPSİYONUNDA KULLANIMI (Yüksek Lisans Tezi) Şerife Şirin ALAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2004 ÖZET Ağır metal iyonlarının adsorpsiyon kapasitesini arttırmak için, tekrarlanan birim basma çift amidoksim grup içeren polimerik adsorbanlar sentezlenmiştir. Bu amaçla, bu çalışmanın ilk bölümünde PİBMA mikroküreleri, gövde polimeri olarak kullanılmıştır. Gövde polimeri N2 atmosferinde farklı dozlarda ışınlanmış ve mikroküreler üzerine GMA aşılanmıştır. Ayrıca, aşılama kimyasal yöntem kullanılarak da gerçekleştirilmiştir. GMA aşılanmış polimer IDAN ile modifiye edilmiş ve sonra asılı nitril grupları hidroksilamin kullanılarak amidoksimlenmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise, çapraz bağlı PGMA mikrokürelerinin, süspansiyon polimerizasyon tekniği kullanılarak sentezi araştırılmıştır. Daha sonra PGMA mikroküreleri, IDAN ile modifiye edilmiş ve amidoksimlenmiştir. Tüm polimerik yapılar, FT-IR, SEM ve termal analiz metotları kullanılarak karakterize edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Pb2+, Cd2+ ve özellikle UO22+ iyonları için amidoksimlenmiş PGMA mikrokürelerinin adsorpsiyon özellikleri, Diferansiyel Puis Polarografisi (DPP) tekniği ile incelenmiştir. Bilim Kodu : 405.02.01
Özet (Çeviri)
11 SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLYMERIC ADSORBENT WITH ENRICHED AMIDOXIME GROUPS AND ITS USE FOR URANIUM IONS ADSORPTION (M.Sc. Thesis) Şerife Şirin ALAN GAZI UNIVERSTY INSTUTE OF SCffiNCE AND TECHNOLOGY September 2004 ABSTRACT The polymeric adsorbents containing double amidoxime groups per repeating unit was synthesized to enhance heavy metal ions adsorption capacity. For this purpose, in the first part of this study, PIBMA microspheres was used as the trunk polymer. The base polymer was irradiated at different doses under N2 atmosphere and GMA was grafted onto microspheres. However, grafting was made by the chemical way, too. GMA grafted polymer was modified with ID AN and then pendant nitrile groups were amidoximated by using hydroxylamine. In the second part of this thesis, the synthesis of PGMA microspheres with crosslinking by the suspension polymerization technique was investigated. After that microspheres was modified with IDAN and then amidoximated. The all polymeric structures were characterized by using FT-IR, SEM ve thermal analysis methods. In the last part of this study, the adsorption properties of amidoximated PGMA microspheres for Pb2+, Cd2+ and especially U022+ ions were investigated by the Differantial Pulse Polarography (DPP) technique. Science Code : 405.02.01 Key Words : GMA grafting microspheres,PGMA, suspension polymerization, amidoximation, radiation-induced grafting, modified GMA grafts, adsorption of U022+ Page Number : 248 Adviser : Doç.Dr. Tuncer ÇAYKARA