Veri zarflama analizi ve orman yönetiminde bir uygulama
Data envelopment analysis and an application in forest management
  1. Tez No: 156010
  2. Yazar: ELİF ALIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Orman Yönetimi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ormanlar, yeryüzünün üçte birinden daha fazla bir aiana sahip olduğundan çevresel yönetimde ©rman yönetiminin çok önemli bir rolü vardır. Orman yönetim işi, orman arazisi işletmesi için iş metotlarının ve teknik ormancılık ilkelerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Omaniann yönetiminde gelecek planlamasındaki ana hattı elde edebilmek için yönetim basanlarının göreceli etkinliği değerlendirilmelidir. Bir çok çıktının Pazar değeri mevcut olmadığından, çok kullanımlı bir ormanın etkin bir şeklide yönetilip yönetilmediğini değerlendirmekte oldukça zordur. Bu çalışmanın amacı, 1994-2002 yıllan arasında Orman Bölge Müdürlüklerinin ormanların yönetiminde ne kadar etkin olduklarını belirlemektir. Bu amaçla metot olarak Veri Zarflama Analizi kullanılarak Orman Bölge Müdürlüklerinin etkinlik değerlendirmesi yapılarak tablolar halinde sunularak sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Forest occupy mor© than one-third of İh® Earth's surface area and forest management plays an essential role in environmental management. The task of forest management requires the application of business methods and technical forestry principles to the operation of a forest property. In managing forests, the relative efficiency of management accomplishments should be evaluated to obtain a guideline for future planning. However, t© evaluate whether a multiple- use forest is efficiently managed 9s very difficult because many outputs do not have market values. The purpose of this study is to determine the efficiency of General Directorates of Forestry between 1994 and 2002. Therefore the efficient is found by employing the Data Envelopment Analysis, the results are presented in tables and evaluated. Key Words : Data Envelopment Analysis, Efficiency, Forest Management