Uzaktan kablosuz EKG algılama ve görüntüleme sistemi
Remote wireless ECG sensing and monitoring system
  1. Tez No: 156069
  2. Yazar: MESUT SAFRAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz EKG, Kablosuz Hasta Görüntüleme, rfPIC, PIC Programlama, Seri Haberleşme. vn, Wireless ECG, Wireless Patient Monitoring, rfPIC, PIC Programming, Serial Communication. VIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüz yıla yakın bir zamandır, kalp rahatsızlıklarının teşhisi ve görüntülenmesindeki klinik çalışmalarında EKG kullanılmaktadır. EKG ölçüm sistemleri, teknolojik ilerleme eğilimlerini takip ederek, zaman ilerledikçe, daha güvenilir, daha geniş çaplı işlevler yerine getirebilir ve kullanımı daha kolay bir duruma gelmiştir. Bununla birlikte ölçümler, çoğu zaman istenmeyen, kablolu işaret iletimiyle yapılmaktadır. Günümüzde tıbbi ölçümlerde kablosuz algılayıcı şebekelerinin kullanımı daha popüler hale gelmektedir. Kablosuz algılayıcı şebekelerinin tıbbi uygulamaları esasına dayanan bu çalışma, en yeni kablosuz teknolojiyi kullanarak taşınabilir bir EKG ölçüm sistemi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Mükemmel olmamakla birlikte, ortaya koyduğu kablosuz veri iletimi ve EKG ölçümleri seviyesinde günümüz uygulamalarından oldukça ileridir. Tez, EKG'nin teorik geçmişi çalışmalarıyla başlamakta, yeterince esasları sunmakta, EKG işaretlerini görüntülemek amacıyla bir kuvvetlendirici devresi ( INA2128 ) tasarlamakta, Microchip rfPIC Geüştirme Materyali kullanarak PC'ye kablosuz bağlantı gerçekleştirmekte ve sonunda uygulama sonuçlarıyla bitmektedir. Bu tez gelecekteki kablosuz algılayıcı şebekeleri çalışmalarına yardımcı olabilecek niteliktedir. Sonuçlan uygulanabilecek kalitede olmasa da, donanımda, daha büyük bellek kapasitesi kullanımı gibi birtakım değişiklikler yapılarak kolayca geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Remote Wireless ECG Sensing and Monitoring System ECG has been in clinical use for the diagnosis and monitoring of heart abnormalities for close to a century. ECG measurement systems have followed trends in technological advancement becoming more reliable, able to perform a wider range of functions and simpler to use as time progressed. However, the measurements are done by wire based signal transmission that in many cases they are not desirable. Nowadays, wireless sensor networks are becoming more popular in medical instrumentation. This work, which is based on the medical applications of wireless sensor networks, aims to implement a portable ECG measurement system using the latest wireless technology. It is far from perfect, but exhibits the wireless data transfer and ECG measurements in a level that it is quite advancer than todays' applications. The thesis starts with the theoretical background study of ECG, provides enough substances, designs an instrumentation amplifier circuit ( INA 2128 ) in order to monitor the ECG signals, implements a wireless link to a PC by using Microchip rfPIC Development Kit and finally concludes with implementation results. This thesis can be a reference to the future wireless sensor network studies. Although its results are not in a quality that it can be applied, they can easily be improved by making a couple of further enhancements on the hardware, such as using bigger memory sizes.