Vorteks tüp optimizasyonu üzerine deneysel bir çalışma
An experimental study on performance of a vortex tube
- Tez No: 156074
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vorteks tüp, Ranque - Hilsch tüpü, Dönmeli akış, Termodinamik Analiz, Vortex Tube, Ranque-Hilsch Tube, Swirling Flow, Thermodynamic Analysis VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Vortex tüp, basıçlı havayı, sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı akışkana ayıran mekanizmadır. Bu tez kapsamında vorteks tüp üzerine deneysel ve teorik çalışmalar yapılmıştır. Dönmeli akışın veya akışkanın vorteks tüpe verildiği vorteks tüp girişi için yeni bir konfigürasyon tasarlanmıştır. Hem bu yeni giriş geometrisi hem de vorteks tüp için boru uzunluğu, ayar valfı gibi parametrelere göre optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Optimizasyon çalışmalarında gerek sıcak gerekse soğuk çıkış için sıcaklık farkının maksimize edilmesi hedef tutulmuştur. Optimum geometri için farklı giriş basınçlarında, cidar basınç ve sıcaklık dağılımları elde edilmiştir. Ayrıca, akış gözleme deneyleri de yapılarak iç akış hakkında fikir edinilerek akışın vorteks tüp boyunca sönümlendiği tespit edilmiştir. Teorik olarak, öncelikle bir boyut analizi çalışmasıyla vorteks tüp performansım etkileyen parametreler ortaya konularak, sıcak ve soğuk hava sıcaklıkların kütlesel debi oranına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Nihai olarak elde edilen deneysel veriler termodinamiğin L ve 2. kanunu ışığında değerlendirilerek teorik verilerle deneysel sonuçların uyuştuğu görülmüştür. Bilinen vorteks tüplere göre daha performansın daha yüksek olduğu deneysel çalışmalar sonucunda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY An Experimental Study on Performance of a Vortex Tube A vortex tube separates pressure air into two air streams, one hot and one cold. In this thesis, experimental and theoretical studies on vortex tubes are carried out. A new configuration is designed for the entrance of the vortex tube where swirling flow or fluid is introduced to the vortex tube. Both the entrance of the vortex tube and some parameters sucuh as the tube length, the valf (barrier) geometry, optimization studies are made. Optimization studies are focused on the maximum temperature range. For the optimum geometry, pressure and temperature distribution at the wall are measured for various inlet pressures. In addition flow visualization has been made in order to get an insight about the flow inside. Temperatures has been varried with basicly mass flow. Experimental and theoretical sides show that results are the same. Performans of our vortex tube is better than tradiotional one