Lif levha endüstrisinde bakım planlamanın kalite üzerine etkisi
Maintenance planning in the fiber board industry and it's affect on the quality
- Tez No: 156114
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakım Planlama, Kalite, Orman Ürünleri Sanayi, Orta Yoğunlukta Lif Levha ve Simulasyon, Maintenance Planning, Quality, Fiber Board Industry, Medium Density Fiberboard and Simulation VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Malların üretimi ve hizmetlerin dağıtımında kullanılan sistemler, kullanım ve yaşa bağlı olarak bozulmaya maruz kalırlar. Sistem bozulmaları, çoğunlukla daha yüksek üretim maliyetleri ve daha düşük ürün kalitesi olarak yansırlar. Koruyucu bakımların, bakım sayısındaki artışa paralel olarak kayıp zamanları artırdığı için optimum bir değerde olması gerekir. Bu çalışmada bakım ve kalite arasındaki ilişki araştırılmıştır. İki ayrı bakım politikası için üretim sisteminin davranışları incelenerek elde edilen üretim değerlerinin ürün kalitesi ve miktarı, üretim hızı, arıza duruşları, müşteri memnuniyeti ile ilişkisini karşılaştırmalı olarak ortaya koymak amaçlanmıştır. Materyal olarak, Orman Ürünleri Sanayi içinde yer alan, kuru yöntemle orta yoğunlukta lif levha üreten orta ölçekli bir işletme seçilmiştir. İşletme tam kapasite ile sürekli olarak üretim yapmaktadır. Bunun sonucu makineler arızalanır ve bakıma gereksinim duyarlar. Çalışmanın amacına ulaşmada yöntem olarak simulasyon kullanılmıştır. İki ayrı bakım politikasının kesikli simulasyon modelleri kurulmuştur. İlk modelde koruyucu bakım, sabit zaman aralıklarında gerçekleştirilmiştir. İkinci modelde koruyucu bakım, arıza sayılarına bağlı olarak yapılmış ve gereğinden fazla yapılan koruyucu bakımların neden olduğu zaman kayıplarını azaltmak için en uygun koruyucu bakım sayısı simulasyon modelinin faklı değerler alarak koşturulmasıyla elde edilmiştir. Arıza sayılarına bağlı olarak yapılan koruyucu bakım, ürün kalite ve miktarı, arızalar ve kullanılabilirlik yönlerinden daha başarılıdır.
Özet (Çeviri)
Maintenance Planning in the Fiber Board Industry and It's Affect on the Quality Systems used in the production of goods and delivery services are subject to deterioration with usage and age. System deterioration is often reflected in higher production costs and lower product quality. There is a pressure to reduce number of the preventive maintenance because their costs are also added to the operating cost of the system. In this study, the relation between maintenance and quality has been investigated. To find this relation out, the characteristics of the production systems from the perspective of two different maintenance policies have been examined comparatively. The characteristics which are important to get the aim of this study are the quality and quantity of products, the speed of production, the quantity of downtime and customer satisfaction. As a research material, an organization produced medium density fiber board in the forest products industry has been selected to examine. The organization continuously produces at full capacity. The used equipments shut down and need to be maintained. To gain the purpose, simulation has been used as a method. Two different discrete simulation models have been modelled. One of them are depends on fixed time periods and other failure numbers. The optimal failure number which balances between down time and preventive maintenance duration has been found by running the simulation according to different failure number. The maintenance depends on failure numbers has positively had more effects on the quality and quantity of products, breakdowns, availability and customer satisfaction.