İnsektisit uygulanan fındık bitkilerinin bazı büyüme parametreleri üzerine büyümeyi düzleyici maddelerin etkileri
The effects of plant growth regulators on the some growing parameters of insecticides applied hazelnut plants
- Tez No: 156120
- Danışmanlar: PROF.DR. ASIM KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fındık, Karbaril, Benziladenin, İndol-3 -Asetik Asit, Hazelnut, Carbaryl, Benzyladenine, Indole-3 -Acetic Acid VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan fındık bitkisi üzerinde kullanılan karbaril insektisitinin olumsuz etkileri ve bu olumsuz etkilerin büyümeyi düzenleyici maddeler tarafından hangi ölçüde giderilebileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmada; karbaril uygulanan, ayrıca benziladenin (BA) ve indol-3-asetik asit (IAA) ile ön muamele yapıldıktan sonra karbaril insektisiti uygulanan fındık bitkisindeki toplam klorofil, karotenoid analizleri yapıldı. Fındık tohumunun içerdiği yağ miktarı ile fındık meyve ve tohumunun en, boy ve ağırlığı ölçülmüştür. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında büyümeyi düzenleyici madde (BDM) uygulanmış bitkilerde kantitatif olarak analiz edilen bu parametreler arasında istatistik açıdan önemli bir fark bulunamamıştır. Elde edilen bulgulara göre; BDM'lerin, fındık bitkilerinde karbaril tarafından meydana getirilen olumsuz etkileri muhtemelen gideremeyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Plant Growth Regulators on The Some of Growing Parameters of insecticides Applied Hazelnut Plants In this study, the negative effects of carbaryl insecticide, which is used on the hazelnut plant widely grown in Eastern Black Sea region and has carbaryl insecticide economic value for the country, and the extent to which these negative effects can be eliminated by plant growth regulators (PGM) were aimed to determine. In the study, the total chlorophyll, and karotenoid analyses in the hazelnut plant which is proposed carbaryl and applied to carbaryl insecticide after it was pretreated with benzyladenine (BA) and indole-3-acetic acid (IAA) were determined. Also oil quantity of hazelnut of hazelnut plant and width, length, and the weight of the hazelnut were determined. When compared with the control group, the differences among the parameters that were quantitatively analyzed in the plants applied to PGM were not statistically significant. According to the findings, it was revealed that plant growth regulators probably can not change the negative effects of carbaryl on the hazelnut plants.