Hastaların su ve diğer sıvıları tüketme durumu
The water-fluid intake of patients
- Tez No: 156181
- Danışmanlar: PROF.DR. SAADET ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Suyun vücuttaki görevleri, su tüketimi, sıvı tüketimi, Bodily functions of water, water intake, fluid intake
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Araştırma, hastanede yatan hastaların su ve diğer sıvıları tüketme durumunu belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nin acil, psikiyatri, doğumhane ve yoğun bakım klinikleri ve araştırma süresince onarım nedeniyle kapalı olan 51 -Beyin Cerrahi, 52-Ortopedi, 53-Genel Cerrahi, 54-Kalp-Damar Cerrahi Klinikleri hariç tüm kliniklerinde 2001 yılı içinde yatan hastalar oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulama aşaması 07 Ağustos 2002 - 27 Eylül 2002 tarihleri arasında 379 hastayla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların su ve diğer sıvıları tüketme durumunu belirleme aracı ile toplanmıştır. Veri toplama aracında bulunan sorular hastalara araştırmacı tarafından okunmuş ve alman cevaplar kaydedilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler Yüzdelik, Wilcoxon testi, Mann-Whitney-U testi ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda hastaların hastane ortamında su ve diğer sıvıları yeterince tüketmedikleri belirlenmiştir. Hastalar hastane ortamında su ve diğer sıvıları yeterince tüketmeme ya da tüketememe nedeni olarak, ağrı, bulantı-kusma gibi şikayetleri, iştahsızlık ya da hareketsizlik nedeniyle sıvı tüketme ihtiyacını hissetmemeyi, hastane imkanlarının istedikleri cinsten su ya da sıvıyı istedikleri zaman sunma imkanına sahip olmayışım ileri sürmüşlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastaların, su tüketiminin önemi konusunda bilgilendirilmesi ve hastaların su ve diğer sıvıları tüketmeleri konusundaki izlemlerin üzerinde hassasiyetle durulması, su ve diğer sıvıların tüketiminin teşvik edilmesi ve hastalara istedikleri cinsten sıvıyı istedikleri zaman sunabilmek için gerekli düzenlemelerde bulunulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was designed to determine the water and fluid intake of the hospitalized patients. The universe comprised of the patients that were hospitalized in 2001 in all the clinics of the Adult Hospital of Hacettepe University, except emergency, psychiatry, delivery room and intensive care clinics and the 51- Neurosurgery, 52-Orthopedy, 53-General Surgery and 54-Cardiovascular Surgery Clinics, which were closed for restoration in the course of study. The study was implemented with 379 subjects between 7 August 2002 and 27 September 2002. The data was collected by a specific tool developed by the author to determine the water and fluid intake of patients. The questions included in the data collection tool were asked by the author to the subjects, and the answers were recorded. The Percentage, Wilcoxon test, Mann-Whitney-U test and Kruskal Wallis variance analysis were used to evaluate the collected data. The data evaluation revealed that the patients did not consume water and fluid in the hospital environment. For the lack or failure in adequate water and fluid intake in the hospital environment, the patients expressed such reasons as complaints like pain, nausea and vomit, and they did not need to drink water due to anorexia or immobility, and that the hospital was unable to timely offer the water or fluid at their expected quality. In line with the results obtained from this study, it was suggested that the patients would be enlightened on the importance of water and fluid intake, and the water and fluid intake of patients would be meticulously monitored and recorded, so that a number of arrangements would be made to encourage the water-fluid intake and offer the right fluid at the right time to the patients.