Hastaların kalp kapağı replasmanı sonrası bakımlarına ilişkin bilgileri
Knowledge of patients on care after the heart valve replacement
- Tez No: 156182
- Danışmanlar: PROF.DR. FETHİYE ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp kapağı replasmanı, ameliyat sonrası dönemde hemşirelik balamı, taburculuk eğitimi, Heart valve replacement, post-operative nursing care, discharge planning
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Eke, P., Hastaların Kalp Kapağı Replasmanı Sonrası Bakımlarına İlişkin Bilgileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Araştırma, hastaların kalp kapağı replasmanı sonrası bakımlarına ilişkin bilgilerinin saptanması amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma, 09 Haziran 2003 tarihinden itibaren toplam 4 ay Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, Gazi Üniversitesi Hastanesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Kalp Merkezi, Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Eğitim Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara ihtisas Hastanesi ve Özel Güven Hastanesi kalp-damar cerrahisi İdiniklerinde kapak replasmanı uygulanan toplam 100 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesapları ve ki kare önemlilik testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hastalara ameliyat sonrası bakımlarına ilişkin yeterli bilgi verilmediği, hastaların bakımlanyla ilgili pek çok konuda bilgi eksiklikleri olduğu, hemşirelerin hastanın taburculuk eğitiminde çok az yer aldığı görülmüştür. Hastaların yaş grupları ile sürekli kullanacakları ilaç etkisini bilme durumları arasında; eğitim durumları ile sürekli kullanacakları ilacın etkisini bilme ve ameliyat sonrası evde yapacakları egzersizleri bilme durumları arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin taburculuk eğitimindeki rollerini etkin bir şekilde yerine getirebilmeleri için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Eke, P., Knowledge of Patients on Care after the Heart Valve Replacement, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Master Thesis in Surgical Nursing Programme, Ankara, 2004. This descriptive and sectional study was carried out to determine the level of knowledge of the patients on their care after the heart valve replacement. The subjects included total 100 patients that underwent the health valve replacement in the cardiovascular surgery clinics of the Hacettepe University Adult Hospital, Gazi University Hospital, Ankara University Cebeci Heart Center, Social Security Association Training Hospital of Ankara, Social Security Association İhtisas Hospital of Ankara and Private Güven Hospital for total 4 months as from June 9, 2003. A questionnaire prepared by the researcher on the basis of the literature data was used as the data collection instrument. Data were collected through interviews held by the researcher with the patients. Percentage estimations and Chi-square relevance test were used in data evaluation. The findings revealed that the patients were not adequately informed on their post-operative care, they had a lack of information in many respects of their care, and that the nurses took a negligible role in the patients discharge teaching. Significant statistical relations were found between the patient ages and knowledge on the effects of the medicines to be permanently used, and between the education and knowledge on the effects of the medicines to be permanently used and on the post-operative exercises to be performed at home. A number of suggestions were made for the nurses to take efficient roles in the discharge planning.